Hatékony Home Office 7 lépésben

Olvasási idő: 4 perc

Távoktatás és home office, a két szó, amire gyakran keresünk rá néhány hete. Hiszen mindenkit érdekel a legjobb módszer diákként, szülőként és oktatóként egyaránt.

Összefoglaltuk nektek 7 lépésben a hatékony home office-hoz és távoktatáshoz szükséges tennivalókat, melyek betartásával időpazarlás és idegeskedés nélkül éritek el a napi célkitűzéseteket.

1. Lakberendezésre fel

Természetesen nem kell átrendezni a lakást, az Ikeába sem kell rohanni új bútorokat venni (mivel a home office lényege, hogy otthon maradsz), viszont célszerű megteremteni a munkára és tanulásra alkalmas légkört.

 Ne a konyhaasztalon, vagy kanapén dolgozz! Jelöld ki a lakás egy jól megvilágított szegletét, ahol kényelmesen le tudsz ülni a laptopod elé. Legyen egy füzeted, tollad, néhány kiemelő és már kész is a megfelelő környezet.

2. Legyen napirended

Tartsd magad a munkahelyi/iskolai beosztásodhoz, kelj fel a megszokott időben, idd meg a kávéd, reggelizz, öltözz fel, majd állj neki a munkának. Így nem esel ki a hétköznapi ritmusból. Kerülendő az éjszakai munkavégzés, mert egyrészt felborul a bioritmusod, másrészt pedig a munkatársak is jobban örülnek, ha emberi időben zaklatod őket e-mailben és telefonon.

3. Öltözz fel rendesen

Nem kell ingben és kosztümben a gép elé ülni, de a pizsama sem jó választás. Azzal, hogy felveszel egy csinos, de kényelmes ruhát, magadra fújod a szokásos parfümöd, felkészíted magad a munkára.

4. Mi a mai célom

Minden nap, mielőtt nekiállnál a munkának, tedd fel magadnak ezt a kérdést. Írd össze, hogy mit szeretnél aznap elérni. Így, ahogy haladsz előre a nap folyamán pipálni tudod a listán az elvégzett teendőket. Nincs is annál jobb érzés, amikor a nap végén a legutolsó feladatot is kihúzod a listáról. Fontos, hogy ne vállald túl magad, azonban folyamatosan egyeztess a feletteseddel az elvégzett feladatokról. Érdemes a munkádról munkanaplót is vezetned, hogy ha visszatér minden a rendes kerékvágásba, ne kelljen gondolkodnod azon, hogy mit is csináltál március 20- án délelőtt.

5. Tarts szünetet

Reggel leülsz a gép elé és csak délután veszed észre, hogy aznap még fel sem álltál. Mindez természetesen a munkahelyeden is előfordul egy húzósabb napon, de most otthon vagy. A home office egyik előnye, hogy senki sem fog rád szólni, ha nem 5, hanem 10 perc alatt iszod meg a délelőtti kávéd. Az ebéded sem kell gyorsan bekapkodnod. Ez az étkezés lehet az, ami megtöri egy kicsit az otthoni munkát. Teríts meg magadnak, egyél nyugodtan. Ez tökéletes idő arra, hogy változtass a táplálkozásodon! Egyél tudatosan sok zöldséget, gyümölcsöt és fehérjében gazdag ételeket! Egyrészt ez egyenes út a nyári alak felé, másrészt sokkal jobban tudsz koncentrálni, mint a gyorsételek után.

6. Csapatmunka

A jelenlegi helyzetben a home office nem csak rád, hanem a család többi tagjára is vonatkozik. Szülők, gyerekek, testvérek egyszerre lepik el a házat és egyszerre kellene dolgozniuk, tanulniuk. Fontos, hogy türelemmel forduljunk egymás felé, hiszen az új helyzet feszültséggel tölt el mindenkit, mivel hirtelen kiszakították a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt a megszokott hétköznapjaikból. Az oktatóknak újra kell gondolniuk a tanév hátralévő részét, a kisdiákok és a hallgatók nem találkozhatnak a barátaikkal és online órákon kell ülniük, a dolgozóknak pedig otthonról kell megoldaniuk a napi munkájukat, miközben látják az őket váró házimunkát.

Mielőtt bármibe is belekezdenétek, üljetek le és dolgozzatok ki egy családi haditervet. Osszátok fel az időtöket, hogy ki mikor dolgozik és tanul. Az időbeosztásból készítsetek egy táblázatot a hűtőre, hogy mindig lehessen tudni, kit-mikor kell dolgozni/tanulni hagyni és természetesen, hogy mikor jön el a közös játék és kikapcsolódás ideje.

7. Kapcsolj ki

Mivel a munkaidőd a szokásos időpontban kezded, akkor is fejezd be! Kapcsold ki a géped, szállj ki a virtuális világból és szánj a saját kikapcsolódásodra is egy kis időt!

Sétálj egyet a szabadban, kerülve a tömeges helyeket, vagy csak ülj ki a teraszra egy jó könyvvel és élvezd a napsütést és a tavasz illatát. Most bepótolhatod az elmaradt sorozatokat, filmeket és olyan tevékenységekre is marad időd, amire eddig nem volt. Így például ültethetsz fűszernövényeket, virágokat.

A fenti 7 pont a home office és otthoni tanulás nehézségeinek leküzdéséhez ad útmutatót és kiindulási pontot, melyet mindenki a saját helyzetének megfelelően tud formálni és alakítani.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑