Kiállítás a könyvtárban – Interjú Kószó Andrással

Olvasási idő: 3 perc

Szeptember 1-én nyílt Kószó András Képekbe zárt természet című kiállítása a Tudásközpontban, mely egészen a hónap végéig megtekinthető az épület földszintjén. A fotóst a munkájáról kérdeztük, hiszen nem mindennapi képeket készít, elsősorban madártávlatból láthatjuk az ismerős és kevésbé ismerős tájakat fotóinak és videóinak segítségével. Munkáit a National Geographic is több alkalommal elismerte, valamint alkotásai a Magyarország 365 pályázaton is sikert arattak.

 

Mióta foglalkozol fotózással, drónfelvételek készítésével?

Gyermekkoromban nagyon sokat repültem édesapámmal és már akkor megfogott az a világ, amit a madarak látnak a magasból. Ahogy elérhetővé váltak a kamerával felszerelt drónok Magyarországon, megvettem az elsőt, és ahogy felszálltam vele és ránéztem a kijelzőre, egyből szerelem lett. Körülbelül 5 éve volt ez!

Szeretem a hagyományos fotózást is, sokszor helikopterből, repülőgépből is fotózok, mert ez a fenti perspektíva fog meg igazán, talán ebben különbözök a többi fotóstól.

Képekbe zárt természet - Megnyitó

 

Mesélj egy kicsit a kiállításról! Milyen képeket láthatnak itt az érdeklődők?

Válogatottan a nekem legjobban tetszők vannak kiállítva, de ez csak töredéke a meglévő fotóimnak! Van Balatonról, Budapestről, kiemelt ismert helyszínekről, de olyanok is, amik egyáltalán nem ismertek.

 

Mi alapján választod ki a helyszíneket? Van esetleg kedvenced, ahova többször is visszatérsz?

A kedvenceim között szerepel a Balaton és Budapest, emellett azok a különleges helyszínek, amik annyira nem népszerűek, kevésbé ismertek.

Mostanában nagyon vonz az úgynevezett Urbex fotózás is, régi kápolnák, romok, kastélyok az erdő mélyén, amin a természet újra átvette a hatalmat.

Külső szemlélőként azt gondolhatjuk, hogy amikor kedved van, felkapod a drónt, és indulsz készíteni pár felvételt, azonban valójában, ez egy sokkal összetettebb folyamat. Mennyi időt töltesz az előkészületekkel és az utómunkálatokkal?

Igazából elég összetett dolog ez, függ az időjárástól, általában előre megtervezem az utat úgy, hogy 2-3 kinézett cél útba essen, de sokszor a Google-térkép sem adja be jól a helyeket. Történt már többször is olyan, hogy rossz helyre vitt a térkép és el is tévedtem. Ilyenkor örülök, ha egy is összejön egy nap alatt. Általában egy helyről nagyon sok képet készítek, az is sok idő, amire kiválasztom azt az egyet, ami megfog, és akkor még jön rá a kontraszt, fényerő, színezés… akár több óra is!

Képekbe zárt természet - Megnyitó

 

Melyik munkád készült eddig a legizgalmasabb, legszélsőségesebb körülmények között?

A Kanári-szigetek volt talán eddig a legizgalmasabb. Extrém időjárási körülmények uralkodtak, a 100-120 km/órás szél, az óriási hullámok, a szakadékokkal övezett szerpentinek mind-mind izgalmassá tették a helyszíneket!

Volt itt óriási hajóroncs az óceán alatt, felette a dübörgő óceánnal, vulkán tetején szélvihar…

Amikor épp nem fotózol, akkor mivel foglalkozol?

A fő munkám a zászlókészítés, zászlótervezés és restaurálás. Több amerikai filmhez is dolgoztam már, jelenleg épp a Hunyadi című Magyarországon forgatott filmhez készítem a zászlókat, de már vettem részt zászlóimmal a Terminátor 6, Vörös Veréb filmekben is, legutoljára a Netflixnek a Milliárd dolláros forráskód című sorozatához is dolgoztam!

 

Köszönjük szépen az interjút, további sok sikert kívánunk!

 

A megnyitóról készült videó itt visszanézhető.

 

Kószó András további munkái az Instagram-oldalán, illetve a Youtube-csatornáján tekinthetők meg.

 

A fotókat készítette: Molnár Dávid és Szemes-Révész Enikő

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑