Fedezd fel az egyetem történetét és a város rejtett értékeit

Olvasási idő: 2 perc

Pécs egy hihetetlenül színes és jelentős kulturális örökséggel bíró város. A történetének formálásából a keltáktól kezdve a rómaiakon át a törökökig, majd egészen a második világháborúig rengetegen vették ki a részüket. A múlton keresztül szemlélve mi is megérthetjük kedves kis városunk alakulását. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont betekintést nyújt a városlakóknak és a hallgatóknak az egyetem történetének két világháború közötti időszakába. 

Az Erzsébet Tudományegyetem több mint 100 évvel ezelőtt költözött át Pozsonyból Pécsre. Ennek a jeles alkalomnak a tiszteletére egy városfoglaló applikációt készített a könyvtár, melyen keresztül megismerhetjük a várost és az egyetemi campusok történetét is. A pécsi campusok az egész város területén megtalálhatók, így miközben az egyetem történetéről tanulunk, a várost is körbejárhatjuk. Itt van a tavasz és közeleg a nyár, amikor tökéletes idő van arra, hogy egy kalandos városi sétára induljunk, amit ez az alkalmazás még izgalmasabbá tesz. 

Most pedig utazzunk vissza az időben! 2023-ban volt száz éve annak, hogy az 1912-ben Pozsonyban alapított Erzsébet Tudományegyetem az első világháború és a trianoni békeszerződés következtében néhány éves budapesti működés után Pécsre költözött. 

A szerb megszállást követően szűkös anyagi körülmények között az egyetem elhelyezését a város különböző pontjain található épületek átengedésével és átalakításával tudták megoldani. Mindez alapvető hatással volt az egyetem térbeli szerkezetének későbbi alakulására. 

A helyismereti alkalmazás tematikus túrái az 1923-as költözés és az egyetem két világháború közötti történetének valós térben való átélésre hívják az érdeklődőket. Az egyes állomásokon megismerhetjük az épületek történetét, a tanárok életútját és az egyetemi emlékezet formálódását. A túrákon kívül külön menüben elérhető az összes látványosság azok számára, akik a séta helyett inkább otthonról böngésznének. 

Az alkalmazással összesen négy sétát járhatunk végig, amelyek körülbelül másfél órás időtöltést nyújtanak. Ezáltal kellemesen kikapcsolódhatunk, miközben bővítjük tudásunkat és lehetőségünk nyílik városnézésre is az applikáció segítségével. 

A sétálni vágyók, az Egyetem a városban, a pécsi Erzsébet Tudományegyetem topográfiája a két világháború között túrákat a honlapon keresztül itt érhetik el.

 

 

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑