Fedezd fel a könyvtár világát!

Olvasási idő: 7 perc

Ismét beköszöntött az ősz, kezdetét vette az új tanév! Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnénk köszönteni az egyetemi hallgatókat és egy kis segítséget nyújtani a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Arra biztatunk, hogy ne halogasd a könyvtár felfedezését, mert minél előbb ismered meg az épületeinket, szolgáltatásainkat és minél előbb fedezed fel a tanulmányaid során sűrűn látogatott polcsorokat, annál könnyebb lesz teljesíteni a féléveket egymás után. 

Beiratkozás – ami elengedhetetlen

A beiratkozáshoz személyesen kell ellátogatnod abba a könyvtárba, ahol szeretnél beiratkozni.  Ott alá kell írnod a belépési nyilatkozatot. Kivételes esetben lehetőség van meghatalmazott útján történő beiratkozásra és kölcsönzésre is a kitöltött meghatalmazási formanyomtatvány leadásával.

A beiratkozáshoz az alábbiakra lesz szükséged:

  • személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély)
  • lakcímkártya
  • Neptun-kód

A PTE diákjainak a beiratkozás teljesen INGYENES. Ha megvan az olvasójegyed, onnantól hozzáférsz a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont minden szolgáltatásához.Beiratkozás

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében kiállított olvasójegy – külön regisztrációt követően – érvényes a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont és a Csorba Győző Könyvtár teljes hálózatának valamennyi könyvtári egységében.

Lehetőség van online beiratkozásra is az alábbi felületen.

FONTOS!

Érvényes Neptun-kód szükséges ahhoz, hogy az online regisztrációt követően hozzáférj otthonról a könyvtár által előfizetett adatbázisokhoz és elektronikus folyóiratokhoz.

Az online regisztráció nem váltja ki a személyes beiratkozást! Tehát ha szeretnél könyveket kölcsönözni, akkor személyesen is be kell iratkoznod. Kérjük, hogy ebben az esetben, beiratkozáskor jelezd kollégánknak, hogy már van webes regisztrációd.

A beiratkozásról bővebb információt a honlapon találhatsz.

Kölcsönzés – ha haza is vinnéd a könyvet

Ha rendelkezel érvényes olvasójeggyel, akkor már csak a számodra szükséges dokumentumokat kell megtalálnod a polcok között.

KölcsönzésVálaszthatsz, hogy a kölcsönzőpultnál a könyvtárostól kölcsönzöd ki a dokumentumokat „hagyományos” módon, vagy az automata kölcsönzőberendezést használod, ahol nincs más dolgod, mint a gépre tenni a könyveket, majd a kártyád beolvasása és a jelszavad megadása után viheted is őket haza.

Olvasói fiókodban kísérheted figyelemmel a kölcsönzéseidet vagy felveheted a naptáradba a kölcsönzés lejárati dátumát.

Egy jó tanács: Kattints a Felvétel a Google naptárba ikonra, így tudni fogod, hogy meddig kölcsönözted ki a könyveket. Hiszen aki a határidőt elmulasztja, késedelmi díjat köteles fizetni.

Mire jó még az olvasói fiók:

Az olvasói fiók használatáról készítettünk egy hasznos videót neked:

Tippek a hatékony kölcsönzéshez:

1. tipp: Használd a Corvina katalógust (OPAC)!

A katalógusban otthon, illetve a könyvtárban az erre kijelölt számítógépeken is tudsz keresni.

Miért jó, ha használod a katalógust?

  • Megnézheted, hogy van-e kölcsönözhető példány a könyvből.Katalógushasználat
  • Megtudhatod a könyv jelzetét, ami alapján már sokkal gyorsabban megtalálod a polcsorok között.
  • Tudsz szűrőket beállítani, így adott könyvtári egységben is tudod keresni a könyvet.
  • Az összetett keresés segítségével különböző szempontok alapján találhatod meg a szükséges könyveket.

2. tipp: Ismerd meg a Tudásközpont épületét

A Tudásközpontban egész évben várjuk a csoportok jelentkezését könyvtártúrára, melynek során 35-45 percben ismertetjük az épületet, valamint a könyvtár szolgáltatásait, illetve válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Ez a fajta túra rendkívül hasznos elsőévesek számára. Ha azonban magadtól fedeznéd fel az épület egyes szintjeit, akkor itt egy kis segítség, hogy mit hol találsz:

1. emelet: irodalomtudomány, nyelvtudomány, magyar nyelvű szépirodalom, idegen nyelvű szépirodalom

2. emelet: számítástechnika, filozófia, pszichológia, vallás, társadalomtudományok, természettudományok, alkalmazott tudományok, művészetek, sport, földrajz, történelem

3. emelet: közgazdaságtan, statisztika, jogtudomány, marketing, menedzsment

4. emelet: mesék, gyermekregények, gyermek-és ifjúsági ismeretterjesztő könyvek, kották, zenei könyvek, zenei CD-k, bakelit lemezek, ifjúsági regények

Értékmegőrző szekrények a Tudásközpont 2. emeletén

ÉrtékmegőrzőBeiratkozott olvasóként lehetőséged van az értékmegőrző szekrények használatára. A szekrényekhez kulcsot a 2. emeleti kölcsönzőpultnál lehet igényelni, legfeljebb az adott nap végéig.
Zárás előtt a kulcsot vissza kell adni a kölcsönzőpultnál. Amennyiben ez nem történik meg, az olvasójegyre letiltás kerül és a könyvtári szolgáltatások nem lesznek igénybe vehetők.
További részletek itt olvashatók az értékmegőrző szekrények használatáról.

Szolgáltatások – mert nem csak könyvek vannak egy könyvtárban

Az alábbi szolgáltatások rendkívül hasznosak, ha beadandót vagy szakdolgozatot írsz, esetleg egy csoportmunkához keresel forrásokat. Itt elsősorban nem a könyvekről van szó, hanem az otthonról is elérhető, különböző típusú adatbázisokról, melyek hatalmas segítséget tudnak nyújtani abban, hogy megbízható forrásból tudj kutatni, és így a hivatkozásaid és forrásmegjelöléseid is megfelelőek legyenek.

1. Távoli raktári kérés

A Tudásközpont épületében található dokumentumok kb. Távoli raktári kérés40%-a található meg az olvasói terek polcain, míg a 60%-uk az úgynevezett tömörraktárban található. Azonban ezek sincsenek elzárva az olvasók elől, mivel helyben használatra vagy akár kölcsönzésre is felkérhetők a raktárból. Korábban csak a könyvtárban található számítógépekről lehetett elindítani ezeket a kéréseket, azonban 2021 őszétől már otthonról is indítható raktári kérés, így mire beérsz a könyvtárba, már az általad kiválasztott emeleten vár rád a könyv. A szolgáltatásról bővebben itt találsz információt.

2. Adatbázisok

A könyvtári adatbázisok alatt általában teljes szövegű folyóiratokate-könyveket tartalmazó weblapokat értünk, amelyek részletes keresési lehetőséggel rendelkeznek. Ezek a felületek megbízható, ellenőrzött információkat tartalmaznak, és abban segítenek, hogy minél egyszerűbben megtaláld, amit keresel.

A könyvtár oldalán számos adatbázist találsz az  alábbi linken.

AdatbázisokAz előfizetett adatbázisok nemcsak a könyvtár vagy a Pécsi Tudományegyetem területéről érhetők el, hanem otthonról is használhatók távoli eléréssel. A távhasználatra többféle lehetőség is van, melynek részletes leírását az alábbi oldalon találhatod.

Az adatbázisok használatáról bővebb információt kaphatsz a Szakirodalom? E-könyvek? Közelebb, mint gondolnád! cikkünkben a MyLib blogon.

3. E-könyvtár

A könyvtár jelenleg 13 magyar kiadó több mint 8000 e-könyvét és 5000 külföldi kiadványát teszi elérhetővé. A művek e-könyv-olvasó készülék és kölcsönzés nélkül használhatók, megnyitás után a weboldalon vagy pdf-ben azonnal lehet őket olvasni.

A kiadói csomagok elsősorban tankönyveket, E-könyvtárszakkönyveket, egyetemi jegyzeteket tartalmaznak; ezenkívül található bennük ismeretterjesztő- és szépirodalom is. A gyűjtemények nem ölelik fel a teljes kiadói portfóliót, hanem a felsőoktatási profilhoz igazodva, válogatva tartalmazzák a műveket.

Az e-könyvek hozzáférhetők az egyetemen belül vagy azon kívül is. A PTE területén (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) az egyetemi hálózatra csatlakozva (pl. eduroam, vezetékes internet) bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül tudod őket olvasni a kiadó címére kattintva.

PTE egyetemi tartományon kívül proxy szolgáltatáson keresztül vagy a Neptun (EHA) kódot kérő EduID azonosítóval lehet bejelentkezni.

További információkat korábbi, A könyvek már nálad vannak, csak még nem tudsz róla című cikkükben olvashatsz.

4. Digitália

A Digitália honlapján a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont digitalizált dokumentumaihoz ingyenesen férhetsz hozzá, melynek kínálata folyamatosan frissül és bővül. Honlapunkon található védett tartalmak a Tudásközpont, illetve a kari könyvtárak Terminál gépein érhetők el. A Terminál szolgáltatással kapcsolatban bővebb információk itt olvashatók.

5. Ha segítségre van szükséged kérdezz, vagy chatelj a könyvtárossal

Kérdezze a könyvtárost!

A Kérdezze a könyvtárost! szolgáltatásunk segítségével online tájékoztatást kaphatsz olyan kérdésekben, amelyekhez szaktájékoztató könyvtáros segítségére van szükséged. Legyen szó szakirodalmi útmutatásról, a kutatás megkezdéséről vagy akár segítségről az eligazodásban, kérdezd a könyvtárost.

Chat a könyvtárossal

Hétköznap 8:00–16:00 óra között érhető el a Chat a könyvtárossal” elnevezésű online szolgáltatás, ahol rövid időn belül válaszol kollégánk a feltett kérdésekre. Ezt az üzenetküldő alkalmazást a könyvtár honlapjának minden oldalán, a jobb alsó sarokban találod.

A tanuláson túl kikapcsolódási lehetőséget is nyújt a könyvtár!

Kiállítások, rendezvények, előadások

A Tudásközpont épületében minden hónapban Zsebemben egy egész könyvtárújabbnál újabb kiállításokkal várjuk az érdeklődőket. A földszinten a Regisztráció mellett található kiállítási vitrinszekrényben az adott hónapban található évfordulóhoz, világnaphoz, ünnephez kapcsolódó könyvekből, tárgyakból rendezünk kiállítást. De van, hogy egy-egy különleges tárlat is helyet kap, így például 2022. szeptemberében a miniatűr könyveké volt a főszerep.

Mindezen túl a földszinten vagy a mélyföldszinten havonta más-más kiállítást tekinthetnek meg az épületbe látogatók. Az aktuális kiállításokat és azok megnyitóját Facebook-eseményben, valamint a honlapunk eseménynaptárában is megtalálhatjátok.

Ha az egyetem hallgatója vagy, hobbid a fotózás, festés, rajzolás vagy bármi egyéb, és szeretnéd kiállítani az alkotásaidat a Tudásközpont épületében, akkor írj az info@lib.pte.hu címre.

Kiállításmegnyitó

Könyvtáraink – hogy ne tévedj el

Cikkünk végére megismerted a könyvtárban rejlő lehetőségeket és talán már kedvet is kaptál ahhoz, hogy minél előbb beiratkozz és felfedezd az épületeinket. Egy kis segítség, hogy biztosan jó helyen keresd a könyveket:

Könyvtári rendszerünk egyik tagja a Központi Könyvtár (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont), mely a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében található (Universitas u. 2/A). Ugyanebben az épületben kapott helyet az Állam- és Jogtudományi és a Közgazdaságtudományi Kar könyvtára, a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár is.

A további kari könyvtári egységeink a város különböző pontjain, illetve más városokban, elsősorban a kari épületekben találhatók meg.

Kari könyvtári hálózatunk egységei:

További egységünk a Történeti Gyűjtemények Osztálya, mely többek között a Klimo könyvtár és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény gondozását látja el. Érdemes ellátogatni a Klimo Könyvtárba és megcsodálni az 1700-as évből származó föld- és éggömböket, a közel 35.000 kötetnyi régi könyves gyűjteményt, valamint a könyvtár különleges termeit.  A Klimo Könyvtár köteteit minden beiratkozott olvasó használhatja a Szepesy utca 3. szám alatt, kutatásra kialakított helyiségében.

Könyvtári felületeink, ahol minden aktuális információt megtalálsz

…és végül, ne felejts el feliratkozni a hírlevelünkre itt.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑