A könyvek már nálad vannak, csak még nem tudsz róla

Olvasási idő: 2 perc

Gondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne, ha a könyvek maguktól hozzád kerülnének? Ha nem kellene értük bemenni a könyvtárba, vagy rosszabb esetben kétes könyvletöltő oldalakon keresgélni, esetleg a csoporttársaktól elkunyerálni?

Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj, mert több ezer könyvtől már csak néhány kattintás választ el! Három gyors kérdés-válasz, és máris képben leszel!

1. Honnét tudom, hogy megvan e-könyvben?

Ha azt látod, hogy a következő kiadók adták ki, akkor nagy rá az esély, hogy elektronikusan is elérheted a könyvet:

  • Akadémiai
  • Osiris
  • Typotex
  • L’Harmattan
  • Kronosz
  • Szaktudás

Mindössze annyit kell tenned, hogy ezen az oldalon beírod a keresőmezőbe a címét, és ha kapsz rá találatot, nyert ügyed van.

A megjelenő oldalon már csak a kiadó nevére kell kattintanod, és már olvashatod is. Ha nem vagy biztos a kiadóban, akkor is tehetsz egy próbát, nem kerül semmibe.

2. Hol tudom megnézni a könyveket?

Ha nem konkrét könyvet keresel, hanem a kínálatot szeretnéd látni, akkor ugyanitt a kiadók nevére kattintva éred el az oldalukat. A magyar mellett külföldi szakkönyvek között is tudsz böngészni.

3. Bárhol meg tudom nyitni őket?

Igen, az egyetemi polgárok számára az e-könyvek hozzáférhetőek az egyetemen vagy azon kívül is. A PTE területén (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) az egyetemi hálózatra csatlakozva (pl. eduroam, vezetékes internet) bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül olvashatod őket.

Egyetemi tartományon kívül vagy proxyn keresztül, vagy Neptun azonosítóval tudsz bejelentkezni. Ez utóbbihoz a már említett oldalon a kiadó neve melletti szövegbuborékra kell kattintanod, majd követni a ház ikonnal  jelzett „otthoni elérés” résznél szereplő utasításokat. Jó, ha tudod, hogy a Neptun azonosítóra a kiadók általában eduID néven hivatkoznak.

+1 Nincs meg a könyv?

Figyelj arra, hogy az oldalakon nem szerepel a kiadó összes könyve, hanem egy meghatározott, a felsőoktatási intézmények profiljára szabott gyűjteményből tudsz válogatni. Ha véletlenül nincs fent az általad keresett könyv, mindig szívesen látunk könyvtárainkban 😉

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑