Ha nyár, akkor e-könyvtár!

Olvasási idő: 4 perc

Kifogytál a jó könyvekből, és a nagy melegben – esetleg a rendszertelenül nyakunkba zúduló esőben – nem visznek el lábaid a könyvtárig? Vagy pont bezárt a hozzád legközelebb eső könyvtári egységünk?

Online megoldásainkkal kényelmesen, otthonról, vagy akár a nyaralásod helyszínéről is elérheted újdonságainkat, hogy ne maradj tudomány nélkül a legforróbb nyári hónapban sem! Könyvtáros kollégáink a Typotex és az Akadémiai Kiadó e-könyvei közül szemezgettek!

Egy kis technikai útmutató, mielőtt kattintasz!

  • Nyisd meg a Typotex és az Akadémiai Kiadó oldalát,
  • válaszd ki a felsorolt intézmények közül a Pécsi Tudományegyetemet,
  • add meg Neptun azonosítódat és a hozzá tartozó jelszót,
  • végül pedig fogadd el az adatszolgáltatást.

Egy kis technikai útmutató, mielőtt kattintasz!

Máris előtted van mindkét kiadó kínálata több mint 700 e-könyvvel, melyekből most a következőket ajánljuk:

Mark Nelissen: Darwin a szupermarketben – Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre

Mark Nelissen: Darwin a szupermarketben – Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre Mark Ne­l­is­sen (Uni­ver­si­te­it An­te­wer­pen) bio­ló­gus­ként te­kint a vi­lág­ra, és bár­mer­re néz, min­den az evo­lú­ci­ót jut­tat­ja az eszé­be, majd a la­i­kus ol­va­só szá­má­ra meg­le­pő kö­vet­kez­te­té­sek­re jut. Rend­kí­vü­li hu­mor­ral, ugyan­ak­kor tu­do­má­nyos ala­pos­ság­gal írja meg azo­kat a min­den­na­pi tör­té­ne­te­ket, me­lyek­ben az evo­lú­ció el­mé­le­te ott le­sel­ke­dik kö­rü­löt­tünk min­den sar­kon. Az utcán és a bol­tok­ban, az új­sá­gok­ban és e-mai­lek­ben: Charles Dar­win fel­buk­kan min­den­hol.

Roger Penrose: A császár új elméje – Számítógépek, gondolkodás és a fizika törvényei

Penrose, Roger: A császár új elméje Roger Penrose, korunk egyik neves matematikai fizikusa leül az asztalunkhoz, és úgy magyarázza el nekünk a mesterséges intelligenciát, a kvantummechanikát, a relativitáselméletet vagy a kozmológiát, mintha csak a tegnap este látott, izgalmas filmről mesélne. A császár új elméje a laikus érdeklődőket szólítja meg, miközben a témában járatosabbaknak is érdekes olvasmányul szolgál.

Daniel Arasse: Festménytörténetek

Arrasse, Daniel: Festménytörténetek A szerző kitűnő előadó, akinek izgalmas képzőművészeti elemzéseit olvashatjuk a könyv lapjain. A legtöbbet elemzett festő Leonardo da Vinci, de sokat megtudunk Tiziano, Raffaelo vagy a későbbiek közül Vermeer, Manet vagy Courbet művészetéről is. Olvasmányos írások ezek, ugyanakkor elmélyült értekezések is egyben a realizmusról, manierizmusról vagy éppen a műalkotások restaurálásáról. A festmények elemzése során Daniel Arasse megtanít bennünket úgy nézni a képeket, hogy varázsuk megelevenedjen és megérintsen.

Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok

Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz - Tévhitek, félreértések, magyarázatok A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbál a sok-sok tévhitünk közül száz olyannal szembesíteni bennünket, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismereteink hiányosságaihoz. Jogos-e a mesterséges anyagoktól való félelmünk? Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású „csodaszerek” szedése? Valóban a „bio”-é a jövő az élelmiszerek és az üzemanyagok terén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött.

Nicholas A. Christakis – James H. Fowler: Kapcsolatok hálójában – Mire képesek a közösségi hálózatok, és hogyan alakítják sorsunkat?

Nicholas A. Christakis – James H. Fowler: Kapcsolatok hálójában – Mire képesek a közösségi hálózatok, és hogyan alakítják sorsunkat? A Kapcsolatok hálójában fenekestül felforgatja az eddigi elképzeléseinket a közösségekről és kapcsolatokról. Új paradigmát állít fel a társadalmi hálózatok ideáinkat, érzelmeinket, egészségünket, szokásainkat és politikai nézeteinket befolyásoló erejéről. „Ha hatással vagyunk barátainkra, ők pedig az ő barátaikra, cselekedeteink olyanokat is befolyásolhatnak, akikkel még sohasem találkoztunk. Az egészségi állapot befolyásolásával kezdtük. Felismertük, hogy ha a barátunk barátja meghízik, mi is meghízunk, és ha a barátunk barátja leszokik a dohányzásról, mi is leszokunk, sőt, azt is megállapítottuk, hogy ha a barátunk barátja boldog, akkor mi is boldogok vagyunk.”

Papp-Váry Árpád: Márkázott szórakoztatás – A termékmegjelenítés nemzetközi és hazai alkalmazása

Papp-Váry Árpád: Márkázott szórakoztatás – A termékmegjelenítés nemzetközi és hazai alkalmazása James Bond egy vodka-martinit kér, rázva, nem keverve. Balázs és Lilu Coca-Colát szürcsölnek a ValóVilág műsorvezetése közben. Flour Tomi a legújabb Adidas melegítőben rappel. Beülhetünk a hollywoodi mozifilmre egy zacskó popcornnal, bámulhatjuk a legújabb valóságshow-t a tévében, nézhetünk videoklipeket a YouTube-on, nyomogathatjuk a játékkonzolt nagy hévvel, valami közös lesz a szórakoztató tartalom mellett: a folyton-folyvást felbukkanó márkák. Papp-Váry Árpád könyve a 21. századi „edutainment” műfaj ragyogó példája: szórakoztatva okít. A filmekből, televíziós produkciókból vett példákon, színes sztorikon átívelve az olvasó szinte észrevétlenül szippantja magába a jogi, történelmi, képalkotási és egyéb média vonatkozású kemény információkat – mindezt a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont jóvoltából.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, hogy ők se felejtsék el: ha nyár, akkor is könyvtár!

Hozzászólások letiltva.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑