Szakirodalom? E-könyvek? Közelebb, mint gondolnád!

Olvasási idő: 4 perc

A félév elején sok az újdonság: kiderülnek a kötelező irodalmak, beadandók, zh, vizsga… De ez nem jelenti azt, hogy minden idődet a készülésre kell fordítanod. Egy kis leleményességgel és a könyvtári adatbázisok használatával sok időt, keresgélést és könyvcipelést spórolhatsz meg!

Könyvtár + adatbázisok, mi ez?

Lehet, hogy elsőre a katalógus ugrik be, de most nem erre gondolunk. Könyvtári adatbázisok alatt általában teljes szövegű folyóiratokat, e-könyveket tartalmazó weblapokat értünk, amelyek részletes keresési lehetőséggel rendelkeznek. Ezeket a gyakran több száz vagy ezer folyóiratot, könyvet felölelő oldalakat nagy nemzetközi kiadóvállalatok szolgáltatják. Tehát leegyszerűsítve olyasmik, mint a Google, viszont van egy nagy különbség: ezek megbízható, ellenőrzött információkat tartalmaznak. Így nem kell azon gondolkodnod, vajon elég színvonalas-e a forrás, amit találtál, nincsenek-e benne esetleg téves adatok, pontatlanságok. Nagy segítség az is, hogy a felületüket direkt arra fejlesztették ki, hogy minél egyszerűbben megtaláld, amit keresel.

Hol tudok bennük keresni?

A könyvtár oldalán számos adatbázist találsz. A lista fölött tudsz közöttük tudományterületek szerint is keresni. Viszont, mielőtt elbizonytalanítana a bőség zavara, kezdésnek azt ajánljuk, hogy az oldal felső részén lévő „EBSCO Discovery Service” logós keresőt használd! Ez az eszköz (röviden EDS), egyszerre keres az alatta lévő listában szereplő előfizetett adatbázisokban és a könyvtár katalógusában. Ezért első lépésként jó választás itt utánanézni a szakirodalomnak.

Vigyázz… – Gyors bemutató

A keresődoboz felső részén két fül van: az egyik az „EDS”, a másik az „E-dokumentumok” nevet viseli. Az EDS-t akkor használd, ha online cikket (vagy nyomtatott könyvtári könyvet) keresel egy adott témában. Bár az EDS felülete magyar, készülj fel rá, hogy több találatot kapsz, ha angol kifejezésekre keresel. Ennek az az oka, hogy az adatbázisok nagy részét nemzetközi cégek építik és tartják fenn. Ugyanakkor viszont magyar szakirodalmat is találhatsz, főleg a könyvtári gyűjteményből.

A második, E-dokumentumok nevű fül akkor hasznos, ha tudod, pontosan melyik e-könyv vagy e-folyóirat érdekel. Itt a külföldi tartalmak mellett kereshetsz 4000 magyar nyelvű e-könyvünk között is. Ha nincs konkrét terved, csak belenéznél a kínálatba, akkor erről a gyűjtőoldalunkról érdemes kiindulni. Ha pedig otthonról szeretnéd böngészni az e-könyveket, akkor ezt a cikkünket ajánljuk.

…Kész… – A kevesebb sokszor jobb

Míg az E-dokumentumok esetében csak teljes szövegű találatokat fogsz kapni, ezért a keresett cím beírásán kívül nincs más dolgod, addig az EDS-nél a keresőmező alatti jelölőnégyzetek pipálásával rögtön pontosítani tudod, hogy mire vagy kíváncsi.

Ezt a lehetőséget azért célszerű használni, mert könnyen előfordulhat, hogy a témádra több tízezres mennyiségű találatot kapsz, csak éppen mindegyiknek van valami hibája: az egyiknél nincs fönt a teljes szöveg, a másikat az özönvíz előtt írták, a harmadik kínaiul van… és még sorolhatnánk. Ezért jó, ha a keresés gombra való kattintás előtt vetsz egy pillantást a szűrési lehetőségekre:

  • Full-Text: csak a teljes szöveggel elérhető írások jelennek meg, amiket rögtön el is tudsz olvasni.
  • Tudományos: csak a szakmailag ellenőrzött cikkeket mutatja (tehát kizárja pl. a híreket, ahol csak említés szintjén jelenik meg a téma).
  • Katalógus: csak a könyvtár katalógusában meglévő találatokat hozza ki. Keresés után a találati oldalon a „Katalógusrekord megtekintése” linkre kattintva tudod ellenőrizni, hogy bent van-e a könyv.

Keresés után a bal oldalon további lehetőségek alapján is tudod szűrni a találatokat (pl. nyelv, dátum, tárgykör, forrás stb.)

…Rajt! – Olvasás

 Az E-dokumentumok felületén csak teljes szövegű találatokat fogsz kapni, ezért az olvasáshoz mindössze annyit kell tenned, hogy a könyvnél a „Teljes szövegű elérés” alatt lévő kiadó nevére kattintasz. Az alatta lévő nyílra akkor lesz szükséged, ha otthonról szeretnéd olvasni a könyvet (erről bővebben írunk lejjebb).

Az EDS-nél nem csak teljes szövegű találatokat kapsz (kivéve, ha az előző lépésben bejelölted a full-text-et), ezért a tételek alatt a következő jelzéseket figyeld, és rájuk (nem a címre) kattintva fogod tudni olvasni a cikket.

Hozzáférés közel s távol

Talán felmerült benned, hogy mindenhol működik-e az adatbázisok elérése. Jogos a felvetés, hiszen az adatbázisok előfizetéses tartalmak, amelyekre az egyetem biztosítja a pénzügyi keretet a könyvtáron keresztül.

Ha a PTE területén vagy (a karon, valamelyik egyetemi könyvtárban vagy kollégiumban) és az egyetemi hálózatra csatlakoztál (pl. eduroam, vezetékes internet), akkor bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül tudod őket használni.

Ha máshonnét – például otthonról – szeretnéd elérni, akkor a böngésződben kell egy beállítást elvégezned, amihez itt találsz útmutatót a proxy cím alatt. Ennél a távoli elérésnél a belépéshez szükséged lesz az érvényes könyvtári olvasójegyedre.

Bár a proxy beállítása minden előfizetett adatbázis elérésére vonatkozik, vannak olyan adatbázisok (pl. a magyar e-könyves oldalak), ahol más bejelentkezési móddal is lehetőséged van az otthoni használatra. Ez többnyire Neptun-kód alapján történő azonosítást jelent, amire a kiadók eduID néven szoktak hivatkozni. Ugyanezen az oldalon lejjebb görgetve látod azokat az adatbázisokat, ahol ezt meg tudod tenni.

Ha maradt még kérdésed, írd meg hozzászólásban!

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑