Hol publikáljunk?

Olvasási idő: 3 perc

A megfelelő folyóirat kiválasztása fontos tényező abban, hogy kutatásunk publikálásával a számunkra kívánt hatást érjük el. Éppen ezért érdemes figyelembe vennünk néhány szempontot a kézirat beküldése előtt.

Hogyan válasszunk folyóiratot?

Keressünk a könyvtár által előfizetett multidiszciplináris vagy tudományterületi adatbázisok folyóiratlistái között!

A Scopus, a Web of Science, a MEDLINE és a DOAJ (előbbi háromhoz otthonról a könyvtárunk hálózatán keresztül hozzáférhet, míg utóbbi ingyenes szolgáltatás) minőségi kritériumok mentén válogatja listájára a folyóiratokat. Mivel szűrik a publikálásra veszélyt jelentő predátor kiadványokat, ezért az általuk indexelt folyóiratok megbízhatóak.

A könyvtári adatbázis portál

Könyvtárunk nemzetközileg elismert kiadók folyóiratcsomagjaira is előfizet (ízelítőként: Elsevier, Springer, Nature, Wiley, American Chemical Society), éppen ezért adatbázis portálunk segítségével számba vehetjük a lehetőségeinket és a szolgáltatók honlapján tematikusan is kereshetünk.

Óvakodjunk a predátor kiadványoktól!

Ne feledkezzünk el a folyóirat-kiadásban jelenlévő predátor praktikákról. Mindig ellenőrizzük, hogy a periodika, ahol a cikkünket meg szeretnénk jelentetni, eleget tesz-e a tudományosság kritériumainak.

Ha a folyóiratot nem listázza egyetlen nagyobb könyvtár vagy indexelő adatbázis katalógusa sem, akkor használjuk a korábban már bemutatott Think.Check.Submit oldalt, ami segítséget nyújt a predátor kiadványok felismerésében. Fenntartással kezeljük azokat a kiadókat és folyóiratokat, melyeket néhány évvel ezelőtt Jeffrey Beall predátor tevékenység gyanúja miatt gyűjtött össze. (A predátor kezdeményezésekről itt és itt írtunk bővebben.)

Keressünk az absztraktunkkal!

A nagy kiadóvállalatok, mint például az Elsevier és a Springer több ezer folyóirat kiadásával foglalkoznak. Itt a releváns folyóirat kiválasztása még a tudományterület szerinti szűkítéssel is nehézkes lehet. Erre megoldást jelentenek az Elsevier Journal Finder és a Springer Journal Suggester ingyenes szolgáltatásai, valamint a SJFinder, ahol nem kell mást tennünk, mint megadni a cikkünk címét, az absztraktot, a kulcsszavakat és a kutatási téma szakterületét.  A felületek ezen paraméterek alapján azonnal ajánlanak számunkra folyóiratokat.

A Clarivate Analytics szintén ingyenes, de regisztrációhoz kötött EndNote nevű szolgáltatása hasonló módon, a cím és az absztrakt szövegét vizsgálva keres a Web of Science által indexelt folyóiratok között.

Ha sikerült kiválasztani a folyóirato(ka)t

Ismerjük meg!

A folyóirat honlapján keressük a következő menüpontokat: Aims and Scope, Focus, Instructions for Authors vagy a Guide for Authors. Ezek mindegyike hasznos információkat ad a folyóirat:

  • célkitűzéseiről,
  • a kutatási témákról, amiknek eredményeit megjelentetik,
  • a célközönségről, akiket el akarnak érni,
  • az adatbázisokról, amelyek indexelik,
  • a megjelentetett cikkek típusairól,
  • a formai követelményekről,
  • a lektorálás folyamatáról,
  • a megjelentetés gyorsaságáról,
  • az open access publikálás költségeiről és
  • a szerzői jogi követelményekről.

Tartsuk szem előtt a következőket!

A folyóirat profilja

A kézirat beküldése előtt ismerjük meg a folyóirat által megfogalmazott célokat és az elérni kívánt olvasói kört. Gondoljuk át, hogy az általunk végzett kutatás kiknek szól. Tájékozódjunk arról, hogy mely szakterület(ek) kutatási eredményeit publikálják. Vizsgáljuk meg, hogy a saját kutatásunk összhangban áll-e a leírtakkal.

Formai követelmények

Nézzük meg, hogy az általunk írt cikk felépítése eleget tesz-e azoknak a kritériumoknak, amiket a szerkesztőbizottság megfogalmazott. Vizsgáljuk meg, hogy cikkünk illeszkedik-e azokhoz a cikktípusokhoz, amelyeket a folyóirat közöl. Ügyeljünk rá, hogy a beküldött cikk hivatkozási jegyzéke, a táblázatok, diagramok és grafikonok az elvárt formában jelenjenek meg. Ne felejtsük el csatolni a kísérő levelet (cover letter), amiben röviden leírjuk a kutatás hátterét és a kapott eredményeket, valamint, hogy miért lehet érdekes az olvasónak, miért illeszkedik a folyóirat témáihoz.

Hagyományos vagy open access cikk

Gondoljuk végig, hogy milyen előnyökkel jár, ha open access módon jelentetjük meg a cikkünket. Nézzük meg, hogy az intézményünk biztosít-e open access támogatást, és ha igen, akkor milyen folyóiratokban és feltételek mellett.

Tudományterületi sajátosságok

Figyeljünk a tudományterületi sajátosságokra. Nem biztos, hogy mindig a legmagasabb presztízs értékkel rendelkező folyóirat kiválasztásával érjük el a legnagyobb hatást. Ha csak a minősítő mutatók alapján döntünk, könnyen megfeledkezhetünk a célközönségről és a folyóirat profiljáról.

 Felhasznált források:

Anna Sharman: Where to publish. In: Annals of The Royal College of Surgeons of England 2015; 97: 329–332. pp.

Pooja Dewan, Dheeraj Shah: A Writer’s Dilemma: Where to Publish and Where not to? In: Indian Pediatrics 2016; 53: 141-145. pp.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑