Vizsgafelkészülés, szakirodalom gyűjtés? Idén máshogy fogom csinálni!

Olvasási idő: 3 perc

Szóval megfogadtad, hogy idén máshogy fogod csinálni? Búcsút akarsz mondani az idegeskedésnek, a gyomorgörcsnek? Nem az utolsó, vagy az utolsó utáni pillanatban állsz neki szakirodalmat gyűjteni a beadandóhoz vagy a szakdolgozathoz? Íme, nyolc segítő kérdés és válasz az első lépésekhez!

1. Mi van a nyúlon a Google-ön túl?

A Google jó akkor, amikor gyorsan információra van szükséged. Viszont, ha hiteles, megbízható forrásokat kell találnod, akkor jobb választás az adatbázisokban keresni.

2. Adatbázis…az valami informatikus dolog?

Nem, korántsem. Könyvtári adatbázisok alatt a legtöbbször teljes szövegű folyóiratokat, e-könyveket szolgáltató, részletes keresési lehetőséggel ellátott oldalakat értünk. Természetesen legálisakat 😉 Általában nemzetközi kiadóvállalatok tartják fenn őket és gyakran több száz vagy ezer folyóiratot vagy könyvet tartalmaznak.

3. Jó, de honnan érem el őket?

A könyvtár oldalán számos adatbázist találsz. A lista fölött tudsz közöttük tudományterületek szerint is keresni. Viszont, ha meg akarod spórolni magadnak ezt a munkát, akkor az oldal tetején lévő „EBSCO Discovery Service” logóval ellátott keresőt használd! Ez az eszköz (röviden EDS), egyszerre keres a listában szereplő előfizetett adatbázisokban és a könyvtár katalógusában. Ezért első lépésként jó választás ebben utánanézni az adott terület szakirodalmának.

A könyvtári adatbázis-portál nyitóoldala

Tudományterületenként is tudsz keresni

4. Oké, és ez mit tud?

A keresődoboz felső részén két fül van: az egyik az „EDS”, a másik az „E-dokumentumok” nevet viseli. Az elsőt akkor használd, ha online cikket (vagy nyomtatott könyvtári könyvet) keresel egy adott témában, míg a másodikat akkor, ha egy bizonyos e-könyv vagy e-folyóirat érdekel.

Bár az EDS felülete magyar, készülj fel rá, hogy több találatot kapsz, ha angolul keresel. Ennek az az oka, hogy az adatbázisok nagy részét nemzetközi cégek építik és tartják fenn. Ugyanakkor viszont magyar szakirodalmat is találhatsz, pl. az Akadémiai Kiadó folyóiratait, vagy a Typotex Kiadó e-könyveit.

5. Mik ezek a négyzetek a keresőmező alatt?

Ezeknek a bejelölésével rögtön pontosítani tudod, hogy mire vagy kíváncsi.

  • Full-Text: csak azok az írások jelennek meg, amelyek teljes szöveggel elérhetőek, tehát rögtön el is tudod őket olvasni.
  • Tudományos: csak a szakmailag ellenőrzött cikkeket mutatja.
  • Katalógus: csak a könyvtár katalógusában lévő találatokat hozza ki.

6. Hogyan tudom elolvasni…?

Ha egy cikk alatt a következő jelzéseket látod, rájuk (nem a címre) kattintva eléred a teljes szöveget is.

4 in 1 databases you should check if you want to be an economist

7. Nem kell hozzá semmilyen belépés, titkos jelszó meg ilyenek, hogy használjam?

Ha a PTE területén vagy (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) és az egyetemi hálózatra csatlakoztál (pl. eduroam, vezetékes internet), akkor bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül használhatod. Ha máshonnét szeretnéd elérni, akkor a böngésződben kell egy beállítást elvégezned, amihez itt találsz útmutatót. Ennél a távoli elérésnél a belépéshez szükséged lesz az érvényes könyvtári olvasójegyedre.

8. Honnan vannak az adatbázisok?

Az adatbázisokat az egyetem fizeti elő évente a könyvtáron keresztül. Ha belegondolsz, hogy egy könyved mennyibe kerül, és hogy az adatbázisok több száz könyvet vagy folyóiratot tartalmaznak, akkor logikus, hogy ezek nem „csak úgy” vannak fent az interneten. Ezért nyugodtan használd őket, amikor csak szükséged van rájuk. Sőt, sok olyan új, magyar ismeretterjesztő e-könyvünk is van, ami nem csak a tanulmányaidhoz kapcsolódóan érdekelhet. Egy részükről már korábban is írtunk, és szó lesz róluk a következő bejegyzésünkben is; de ha nem akarsz addig várni, akkor már most elkezdhetsz közöttük válogatni, ezen az oldalon.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑