A könyvtári könyv esete a vörösborral

Olvasási idő: 2 perc

Könyv incidens” tárgymegjelöléssel nemrég értesítést kaptunk egyetemista olvasónktól, miszerint egy sportmozgások biológiai alapjairól szóló könyv „véletlen baleset során teljesen elázott vörösborban”.

Nos, a könyvtáros egyik szeme ilyenkor sír, a másik nevet, mert egyrészt rajongunk a könyvekért, másrészt nagyon is tisztában vagyunk a véletlen balesetek természetrajzával és a hallgatói élet kihívásaival.

Viszonylag gyakran találkozunk elázottan/szakadtan visszahozott, esetleg bepiszkolódott vagy házi kedvenc által megrongált könyvtári könyvvel, és minden ilyen esetben közös, hogy a károsodás mértéke miatt a könyv további könyvtári használatra alkalmatlanná válik. A sérülten visszahozott könyvet nem vehetjük vissza, a pótlásáról mindenképpen egyeztetnünk kell.

Néha az is előfordul, hogy a kikölcsönzött könyvnek nyoma veszik – lássuk, mit tehetünk a probléma gyors és megnyugtató rendezése érdekében!

Megköszönjük, ha  

  1. ellenőrzöd, hogy az adott mű – vagy annak újabb kiadása kapható-e jelenleg,
  2. az elvesztett/sérült dokumentum helyett vásárolsz egy példányt,
  3. és behozod abba a könyvtári egységünkbe, ahol az eredeti dokumentumot kikölcsönözted (hálózati és nyitvatartási információkat itt találsz).

Ilyenkor

  1. az olvasójegyről máris levesszük a nevezett dokumentumot,
  2. az új példányt feldolgozzuk,
  3. a régit pedig töröljük rendszerünkből.

Pótlás gyűjteményi érték alapján

Ha az elvesztett/sérült könyv, vagy annak újabb kiadása nem kapható, megvizsgáljuk a pótlás lehetőségeit. Utána kell néznünk, hogy

-a könyvtár állományában maradt-e még elegendő példány az adott műből, és hogy

-mások által is keresett dokumentumról van-e szó.

Az alábbi megoldási lehetőségek jöhetnek számításba:

-Meghatározzuk a művek úgynevezett gyűjteményi értékét, s ezt az összeget kérjük olvasónktól kiegyenlíteni. Ez az összeg az eredeti érték többszöröse is lehet.

-Fénymásolással-köttetéssel pótoljuk az elveszett példányt, melynek díja szintén az olvasót terheli. Az így pótolt könyv már csak helyben használható.

A „könyv incidensek” tehát többnyire megnyugtatóan rendeződnek, kérjük, segíts te is gyűjteményünk megóvásában, a kölcsönzés helyén vedd fel a kapcsolatot könyvtárosainkkal,  ha hasonló, nem várt helyzetbe kerülsz!

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑