Könyvtár a jövőnek – egy 100 évre szóló, izgalmas projekt

Olvasási idő: 2 perc

Katie Peterson skót művész különleges projektet indított, aminek keretében a norvégiai Oslótól nem messze lucfenyő-erdőt ültetett, amit 100 év elteltével, 2114-ben fognak kivágni. Ekkor papírt készítenek a fából, és könyveket fognak rájuk nyomtatni, melyeket egy könyvtárban helyeznek majd el.

A projekt keretében 100 éven keresztül a XXI. század legnépszerűbb és legünnepeltebb szerzőitől kér a fenntartó szervezet egy-egy regényt, amit eddig nem publikáltak, illetve ezeket a szerzők ajánlják fel, és ezeket fogják a papírra nyomtatni. A könyvek tehát a szerzők életében nem jelennek meg, és nem fogják tudni, milyen lesz a fogadtatásuk. Azt nyilatkozták, hogy ezek a könyvek ajándékok a jövőnek.

A Future Library projekt nyitóoldala

100 éven keresztül, minden évben felkérnek egy ismert írót, hogy ajánlja fel egy eddig publikálatlan regényét. Eddig négy szerzőt számlálnak: Margaret Atwood, az izlandi szerző Sjón, David Mitchell, és Elif Shafak. A könyveket szalaggal összekötött, lepecsételt dossziéba teszik, és egy könyvtárban helyezik el. 2020-ban átszállítják a jelenleg még építés alatt álló oslói New Deichmanske Library-be, és egy anyaméhre hasonlító helyiségben fogják kiállítani üveges vitrinekben, ahol az érdeklődők majd megtekinthetik a gyűjteményt.

A szobát Silence room-nak nevezik el, ahol egyszerre legfeljebb 1 vagy 2 látogató lehet bent, hogy zavartalanul a gondolataikba mélyedhessenek és megszemlélhessék a könyveket.

Margaret Atwood is részt vesz a projektben.

A felajánlott regények tartalmát a szerzők nem árulják el, és a műveket senki sem olvashatja el 2114-ig. Hogy miről szólnak, azt csak a jövő generációja fogja megtudni. A szerzők szerint ez reményt jelent arra nézve, hogy a jövő generációi is fognak olvasni, lesznek szépirodalom és könyvek iránt érdeklődők. Kifejezték bizonytalanságukat is, hogy valóban elkészülnek-e az ültetett fákból a regényeiket tartalmazó könyvek.

A projekt kissé negatív érzéseket is kelthet egyes emberekben, hiszen ültettek egy erdőt kifejezetten abból a célból, hogy könyveket nyomtassanak majd belőle, miközben egy olyan időszakban élünk, amikor egyre nagyobb méreteket ölt a fakitermelés.

A projekt nagy támogatottságot élvez, de sajnos évről évre csökkenő médiafelhajtás kíséri a könyvátadókat, amiket a növekvő facsemeték között tartanak. A legutóbbi alkalommal nagyon jó idő volt, és a ceremóniára a facsemetéket is ünneplőbe öltöztették: piros szalagokat kötöttek rájuk.

Legutóbb Elif Shafak adta át eddig publikálatlan művét, aminek a címét árulta csak el: The Last Taboo; a következő kiválasztott szerző pedig Han Kang dél-koreai írónő.

(cikk forrása:

Future Library, 2019. január 18. – Future Library – URL: goo.gl/8vErnf

Into the woods: Margaret Atwood reveals her Future Library book, Scribbler Moon, 2019. január 18. The Guardian – URL: goo.gl/tbtUNP)

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑