Különleges könyvtár a szigetlakóknak

Olvasási idő: 2 perc

A Skandináv országoknak hosszú történelmük van, mint jóléti államok, ahol az írásbeliség és a tanulás mindig fontos volt. Így nem is meglepő, hogy a svédek munkába is állítottak járműveket, hogy a könyveket kisebb térségekbe szállítsák. A busz talán már megszokott, de – a földrajzi adottságok miatt is – a svédek hajót is használnak a könyvtári könyvek vidékre szállításához.

A stockholmi megyei könyvtárhajó – vagy bokbåten – 23 szigetre látogat el, kétszer egy évben, pl. Möjára a Stockholm-szigetvilágban. Amikor az év többi 50 hetében nem hajóznak, a könyveket lepakolják a hajóról, és egy könyvtár alagsorában tárolják. Megközelítőleg 3000 könyvet szállít, és 3-4 könyvtáros dolgozik a hajón forgórendszerben. Miután kiköt, a lakóknak kb. másfél órájuk van kincsek közt kutakodni és kölcsönözni. Minden szigetnek van egy olvasójegye, és nincs késedelmi díj, ha hat hónap múlva a könyvet nem viszik vissza az olvasók. Néhány könyv soha nem kerül vissza, habár van pár, amelyik előkerül évekkel később.

A hajón lehet találni képes gyerekkönyveket, népszerű thrillereket, nagy betűkkel szedett könyveket, történelmi és természettudományos témájúakat, hangoskönyveket, szakácskönyveket és kötésről szólóakat. Rendszeresen vásárolnak új könyveket, és a bestsellerekre nagy az igény. A szigetlakók előre rendelhetnek példányokat, így egy-egy kihajózás előtt könyvekkel teli dobozok állnak a hajóban arra várva, hogy kiszállítsák őket.

A könyvtárhajót a stockholmi Regionális Könyvtár alapította, és négy önkormányzat hozzájárulásával finanszírozzák. A könyvtárhajó 1953-ban indult első útjára, és ez vált az első számú móddá a Stockholm-szigetvilág több ezer lakosának, hogy új könyvekhez jussanak. Azóta több hajó is szállította a könyveket, jelenleg a Rödlöga nevű hajó fut ki a velük.

 

Nem csak a svédeknek van könyvtárhajójuk, Norvégia is indított ilyen programot 1959-ben, náluk az Epos nevű hajó jár körbe a könyvekkel szintén évente kétszer.

A frissített 2014-es svéd könyvtári törvény szerint minden önkormányzatnak legalább egy könyvtárt kell üzemeltetnie – habár a könyvtárak minősége igen különböző. Néhány szigetnek van egy-egy kis könyvtára, ezeknek viszont kisebb forrásokból kell gazdálkodniuk. Az éves tervében a stockholmi Regionális Könyvtár, egy “Demokrácia” nevű kategóriába sorolta a hajót, mert szerintük mindenkinek hozzá kellene férni a könyvtári szolgáltatásokhoz.

 

A képek és a cikk forrása:

https://lithub.com/the-uncertain-future-of-swedens-floating-libraries/

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑