Saját könyvtár a könyvtárban

Olvasási idő: 2 perc

Szeretnél egy könyvtárban saját kis gyűjteményt létrehozni? Egy tematikus polcot egy tárgy köré, ami éppen az eszedbe jutott? Ez nem is lehetetlen egy rendhagyó, kis New York-i könyvtárban. Angol sajtófigyelőnkben megmutatjuk, hogy is működik mindez a gyakorlatban.

Brooklynban, New Yorkban található egy eldugott kis hely, ami különleges könyvtárnak, a Sorted Library-nek (Válogatott Könyvtár) ad otthont. A könyvtárra csak akkor találhatsz rá, ha keresed. Ez nem egy hagyományos könyvtár – nem lehet könyvet kölcsönözni –, hanem egy olvasói-közösségi tér az ide betérőknek, habár egyelőre csak meghívás alapján lehet ide bejutni. Az ötletgazda és alapító, Dev Aujla szeretné ezt a különleges könyvtárat idővel publikussá tenni – mondjuk kezdetben havonta egy vasárnap – nem pedig egy elit klubbot alapítani. 

3000 könyv található itt mindenféle témában, és az olvasók általuk kitalált témák köré mini könyvtára hozhatnak ezekből létre. Ehhez ki kell választaniuk 3-5 könyvet, és egy kártyát kell kitölteniük, amiben elmagyarázzák, miért tartoznak a könyvek a gyűjteményükbe. Az alapító szerint a könyvtáruk egy kulturális szervezet, amely újragondolja a modern könyvtári élményt.

A Sorted Library elsődleges célja az, hogy a véletlenszerű felfedezés folyamatát ösztönözze úgy, hogy csak limitált mennyiségű könyvet biztosít a felfedezésre. Ezzel rugalmasságra késztetik a látogatókat. Aujla, az alapító a nemlineáris, kreatívabb gondolkodást akarja népszerűsíteni, a látogatókat pedig arra biztatja, hogy már egy kérdéssel érkezzenek, és keresgéljenek, melyik címek adnak választ rá. Ebből kell összeállítaniuk a mini könyvtárukat. A Sorted Library azt az elképzelést is támogatja, hogy az önmegismerés alapja lehet a másokkal való kapcsolatteremtésnek.

Mini könyvtár készült például „Mi a család?” téma köré az alábbi könyveket tartalmazva:

Aujla könyvtári projektjének ötlete 2016-ban született, amikor a Community Bookstore könyvesboltba kezdett járni, ami nem sokkal később bezárt. Aujla egyezséget kötött a tulajjal, így végül 3000 könyvet vihetett haza a garzonjába. A könyveket a Made in NY Media Center egy kis hátsó szobájába költöztette, miután a lakásának padlója süllyedni kezdett a könyvek súlya alatt. Idővel aztán olcsó könyvvásárok alkalmával beszerzett könyvekkel bővült a készlet. Barátai kisebb adományai is segítették a terv megvalósításában – így jutott a helyiséghez is.

Forrás:

Visiting an Experimental, Do-It-Yourself Library in Brooklyn

Society for domestic museology

Képek forrása:

Visiting an Experimental, Do-It-Yourself Library in Brooklyn

Inside the Sorted Library, Hidden in a Dumbo Co-Working Space

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑