Született fel(e)ségek

Olvasási idő: 3 perc

,,A nő olyan, mint egy teafilter: csak akkor látod az erejét, ha forró vízbe teszed.” 

„Sokféle módon tudod kibővíteni a gyermekeid világát: a könyvek szeretete a legjobb ezek közül.”

 „Szeretek szabad szellem lenni. Egyeseknek ez nem tetszik, de én már csak ilyen vagyok.”

“Az igazán erős emberek felemelnek másokat. Az igazán hatalmas emberek pedig összehozzák a többieket.”

Többféle idézet, többféle személytől, mégis van valami közös bennük. A fenti mondatok olyan erős nők, feleségek gondolatai, akik magas rangot betöltő férjük mellett saját jogon is hírnévre tettek szert. Néhány esetben a házasság ezt a kihívást példamutatóan kezelte, máskor rivalizálás, botrány, konfliktusokkal teli egymás mellett élés, tragédia lett a végeredmény. Min és kin múlik, hogy párhuzamos síneken halad, vagy vakvágányra fut a kapcsolat? Létezik arany középút, vagy csak szépen fénylik? Fel lehet fedezni azonosságokat a sor(s)ok között?

 

A Tudásközpont 2. emeleti tematikus gyűjtemény meghívott vendégei ezúttal hercegnék, császárnék és first ladyk, akik életrajzi regényeiken keresztül adhatnak választ a fenti kérdésekre.

Talán nem is gondolnánk, hogy az orvostudomány, a feminizmus, a filmművészet, a média és a divattörténelem szemszögéből tudományos cikkekben is szerephez jutottak. Adatbázisainkból angol és magyar nyelvű tanulmányokat válogattunk, amik még tágabb tudással egészítik ki a könyvekben leírtakat.

Hogy kiktől is idéztünk pontosan? Sisi császárné, Diana Spencer, Grace Kelly, Michelle Obama, Nancy Reagan, Jackie Kennedy, Kate Middleton és Meghan Markle is lehet akár a válasz, de a helyes megoldáshoz érdemes felkeresni a második emeleti könyvajánlót.

 

 

A könyvtár adatbázisában ezekből a tartalmakból is szemezgethettek:

Sisi

 

Diana Spencer

 

Grace Kelly

 

Nancy Reagan

 

Jackie Kennedy Onassis

 

Kate Middleton

 

Meghan Markle

 

Michelle Obama

 

 

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑