A hely, ahol 4000 könyvet ér a Neptun kódod

Olvasási idő: 2 perc

Spórold meg a félév eleji könyvtári rohamot!  Tudsz róla, hogy a Neptun kódodat nem csak a tanulmányi rendszerbe való bejelentkezéshez használhatod? Van egy ennél sokkal kellemesebb elfoglaltság is, amit végezhetsz vele: az olvasás.

Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont jelenleg 6 magyar kiadó 4432 e-könyvét biztosítja számodra teljesen ingyenesen. Jól hangzik? Akkor nézzük is a részleteket! (Ha csak a lényegre vagy kíváncsi, keresd a felkiáltójelet!)

Könyvolvasó is jár hozzá?

Nem, ezek az e-könyvek készülék nélkül is használhatóak, mivel a weboldalon közvetlenül, vagy pdf-ben lehet őket olvasni, így bármilyen, kijelzővel rendelkező eszközön megjeleníthetőek. (Jó, okosórán azért kicsit kényelmetlen lehet.)

Milyen feltételekkel tudom őket használni? Ki kell kölcsönözni, letölteni, bizonyos idő után törlődnek a gépemről, vagy másolásvédelemmel vannak ellátva?

Szerencsére egyikkel sem kell számolnod. Egy bejelentkezés után azonnal olvashatod a választott könyveket, és meghatározott keretek között másolni is tudsz belőlük. (Spoiler: a későbbiekben tervezzük olyan külföldi e-könyvek beszerzését, amiknél a fenti korlátozások előfordulhatnak. De a pánik elkerülése végett erről értesíteni fogunk előtte.)

Szuper, tehát van több ezer virtuális könyvem. De miről szólnak?

Elsősorban tankönyvekhez, szakkönyvekhez, egyetemi jegyzetekhez férhetsz hozzá. De van bőven ismeretterjesztő- és szépirodalom is. (Egy korábbi ajánlónkat megtalálod itt.) Konkrétan a következő kiadók gyűjteményéből válogathatsz:

Akadémiai,
Typotex,
L’Harmattan,
Osiris,
Kronosz,
Szaktudás Kiadó.

Tehát ha a kötelező irodalom listában ezek közül valamelyik szerepel, akkor nagy eséllyel elérheted online is. Jó azonban tudni, hogy a felsorolt kiadók nem minden könyvét tartalmazzák a fenti adatbázisok, hanem egy előre összeállított gyűjteményt. Viszont év közben is kerülnek fel új könyvek, érdemes ezért néha ránézni.

Igen, és mi van ezzel a Neptunos bejelentkezéssel?

Az e-könyveket olvashatod az egyetemen vagy azon kívül is. Ha a PTE területén vagy (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) és az egyetemi hálózatra csatlakoztál (pl. eduroam, vezetékes internet), akkor bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül használhatod. Ha az egyetemi tartományon kívül vagy, akkor jön a képbe a Neptun azonosító.

Most jön a lényeg?

Igen, most jön a lényeg: a könyvcsomagokat itt találod meg. Ha egyetemi hálózatban vagy, akkor kattints a kiadó címére. Ha otthonról szeretnéd elérni, a kiadó melletti szövegbuborékra kell kattintanod, majd utána a ház ikonnal  jelzett „otthoni elérés” résznél követve az utasításokat, a Neptun azonosítóddal bejelentkezni az oldalra (van, ahol eduID-ként szerepel).

Csak magyar könyvek vannak?

A fenti kiadóknál elvétve találhatsz angol nyelvű kiadványt is, de nem ez a jellemző. Viszont, ha külföldi szakirodalmat szeretnél olvasni, akkor ugyanezen az oldalon a magyarok alatt találod azokat is felsorolva. Az orvosi e-könyvek mellett a Springer Nature szakkönyvek leírását érdemes megnézni, ahol témakörönként csoportosítva láthatóak a friss, 2017-es kiadású könyvcsomagok.

A többi kiadó miért nem olyan rendes, hogy online közzétegye a könyveit?

Jelenleg ezek a magyar kiadók teszik lehetővé, hogy egyetemek, könyvtárak is előfizessenek a könyvcsomagjukra, biztosítva ezzel, hogy a hallgatóik, oktatóik ingyenesen elérhessék őket. A jövőben várhatóan más kiadók is csatlakozni fognak ehhez a körhöz.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑