Köszöntünk a PTE-n, gyere, és ismerd meg a könyvtárat!

Olvasási idő: 6 perc

Kedves egyetemi hallgató! Ez az ősz különleges a számodra, hiszen egyetemista lettél. Miután felfedezted a várost és az egyetemet, érdemes megismerned a könyvtárat is, hiszen itt a tanulmányaidhoz elengedhetetlen információforrások – a könyvek és az adatbázisok – mellett számos tanulást segítő szolgáltatást vehetsz igénybe.

Ez a blogbejegyzés útmutatót kíván adni az egyetem új hallgatóinak, hogy ne érezzék magukat elveszve a könyvtár szolgáltatásai között.

1. Könyvtárunk rendszere

Talán elsőre nem is gondolnád, de az egyetemnek nem csak egy könyvtára van! Érdemes tehát átfutni a felépítését, hogy amikor könyvet keresel, akkor tudd, hogy melyik könyvtárban fogod megtalálni az adott példányt.

Könyvtári rendszerünk egyik tagja a Központi Könyvtár (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont), mely a Tudásközpont épületében található (Universitas u 2/A). Ugyanebben az épületben kapott helyet az Állam- és Jogtudományi és a Közgazdaságtudományi Kar könyvtára, a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár is.

A további kari könyvtárak a város különböző pontjain, illetve más városokban, elsősorban a kari épületekben találhatóak meg.

Kari könyvtári egységeink:

 • Egészségtudományi Kar Pécsi Könyvtára
 • Földrajzi Szakkönyvtár
 • Germanisztikai Szakkönyvtár, Osztrák Könyvtár
 • Műszaki és Informatikai Kar Könyvtára
 • Művészeti Kar Könyvtára
 • Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár
 • Társadalomtudományi Szakkönyvtár
 • Tóth József BTK TTK Kari Szakkönyvtár
 • Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ Könyvtára
 • Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ Könyvtára
 • Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ Könyvtára
 • Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Könyvtára

További egységünk a Történeti Gyűjtemények Osztálya, mely többek között a Klimo könyvtár és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény gondozását látja el. Érdemes ellátogatni a gyűjteménybe, és megcsodálni a Klimo Könyvtár különleges termeit.

Javasoljuk, hogy kövesd a könyvtárunk Facebook és Instagram oldalát, hogy naprakész információkkal rendelkezz a könyvtáraink nyitvatartásáról, rendezvényeinkről, blogbejegyzéseinkről és aktuális híreinkről egyaránt.

Az egyes kari könyvtáraknak is van saját Facebook oldala, ahol az adott egységhez kapcsolódó fontos információkat találod.

2. Beiratkozás és Online regisztráció

A beiratkozás az adott könyvtárban személyesen, a belépési nyilatkozat aláírásával történik. Kivételes esetben lehetőség van meghatalmazott útján történő beiratkozásra és kölcsönzésre a kitöltött meghatalmazási formanyomtatvány leadásával.

Ahhoz, hogy sikeresen be tudj iratkozni, szükséged lesz a következőkre:

 • személyazonosító okmányra (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély)
 • lakcímkártyádra
 • NEPTUN-kódodra.

A PTE diákjainak a beiratkozás teljesen INGYENES. Ha megvan az olvasójegyed, onnantól hozzáférsz a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont minden szolgáltatásához.

Online regisztrációra az alábbi felületen van lehetősség.

Ha van érvényes Neptun-kódod, akkor a regisztrációt követően otthonról is elérheted a PTE által előfizetett adatbázisokat, valamint használhatod a könyvtár online szolgáltatásait.

FONTOS!

Az online regisztráció nem váltja ki a személyes beiratkozást! Tehát ha szeretnél könyveket kölcsönözni, akkor személyesen is be kell iratkoznod. Kérjük, hogy ebben az esetben jelezd kollégánknak, hogy már van webes regisztrációd.

A beiratkozásról bővebb információt a honlapon találhatsz.

3. Katalógushasználat …érdemes ismerned, ha gyorsan és hatékonyan kölcsönöznél

Érdemes még a könyvtárba indulás előtt rákeresni az adott dokumentumra a könyvtár elektronikus Corvina katalógusában (OPAC), amely minden olvasó számára, regisztráció nélkül elérhető akár otthonról is, erről a linkről.

Miért jó, ha használod a katalógust?

 • Megnézheted, hogy van-e kölcsönözhető példány a könyvből.
 • Megtudhatod a könyv jelzetét, ami alapján már sokkal gyorsabban megtalálod a polcsorok között.
 • Tudsz szűrőket beállítani, így adott könyvtári egységben is tudod keresni a könyvet (és ekkor hasznos az 1. pontban ismertetett könyvtári rendszer átlátása).
 • Az összetett keresés segítségével különböző szempontok alapján találhatod meg a szükséges könyveket.

Természetesen a könyvtárban is van lehetőséged a keresésre, az erre a célra kialakított számítógépeken, ahonnan minden olvasó elérheti az elektronikus Corvina katalógust.

Ha nehezen boldogulsz a keresővel, nyugodtan kérj segítséget a könyvtárosoktól személyesen, vagy otthonról chaten. A „Chat a könyvtárossal” funkció a honlapunk jobb alsó sarkában található.

Ha bővebb segítségre van szükséged, akkor vedd igénybe a Kérdezze a könyvtárost! szolgáltatásunkat. Ennek segítségével online tájékoztatást kaphatsz olyan kérdésekben, amelyekhez szaktájékoztató könyvtáros segítségére van szükséged, legyen szó szakirodalmi útmutatásról, vagy akár segítségről az eligazodásban.

Ha szeretnél tippeket és tanácsokat arról, hogy milyen módszerekkel és technikákkal lehet a leghatékonyabban keresni, ajánljuk figyelmedbe a Keresési tippek, hogy igazán profi légy! cikkünket a MyLib blogon!

4. Kölcsönzés

Ha már beiratkoztál, és megtaláltad a keresett könyvet, már csak a kölcsönzés van hátra.

Választhatsz, hogy a kölcsönzőpultnál a könyvtárostól kölcsönzöd ki a dokumentumokat „hagyományos” módon, vagy az automata kölcsönzőberendezést használod, ahol nincs más dolgod, mint a gépre tenni a könyveket, majd a kártyád beolvasása és a jelszavad megadása után viheted is őket haza.

Egy jó tanács: Írd fel magadnak, hogy meddig kölcsönözted ki a könyveket, hiszen aki a határidőt elmulasztja, késedelmi díjat köteles fizetni. Ez pedig naponta és dokumentumonként 20 Ft-ot jelent.

Kölcsönzés során érdemes ismerni az épület elrendezését, hogy tudd, melyik emeleten keresd az adott dokumentumot.

 1. emelet: irodalomtudomány, nyelvtudomány, magyar nyelvű szépirodalom, idegen nyelvű szépirodalom
 2. emelet: számítástechnika, filozófia, pszichológia, vallás, társadalomtudományok, természettudományok, alkalmazott tudományok, művészetek, sport, földrajz, történelem
 3. emelet: közgazdaságtan, statisztika, jogtudomány, marketing, menedzsment
 4. emelet: mesék, gyermekregények, gyermek-és ifjúsági ismeretterjesztő könyvek, kották, zenei könyvek, zenei CD-ék, bakelit lemezek, ifjúsági regények

5. Használd az Olvasói fiókod

Az alábbi oldalon az olvasói számod és jelszavad segítségével be tudsz lépni a saját olvasói fiókodra.

Itt figyelemmel kísérheted a könyveid lejáratát, meg tudod őket hosszabbítani, valamint online tudod rendezni az esetleges tartozásaidat is.

Az olvasói fiók használatáról készítettünk egy videót, amit érdemes megnézned az első belépés előtt.

6. Új online szolgáltatás – Távoli raktári kérés

Eddig csak a Tudásközpont épületében található számítógépeken keresztül lehetett dokumentumokat felkérni a raktárból helyben használatra vagy kölcsönzésre. Azonban 2021. szeptember 6-tól már otthonról is használható ez a felület.

A szolgáltatásról bővebb információ itt olvasható.

7. Adatbázis-használat

Könyvtári adatbázisok alatt általában teljes szövegű folyóiratokate-könyveket tartalmazó weblapokat értünk, amelyek részletes keresési lehetőséggel rendelkeznek. Ezek a felületek megbízható, ellenőrzött információkat tartalmaznak, és abban segítenek, hogy minél egyszerűbben megtaláld, amit keresel.

A könyvtár oldalán számos adatbázist találsz az  alábbi linken.

Az előfizetett adatbázisok nemcsak a könyvtár vagy a Pécsi Tudományegyetem területéről érhetők el, hanem otthonról is használhatók távoli eléréssel. A távhasználatra többféle lehetőség is van, melynek részletes leírását az alábbi oldalon találhatod.

Az adatbázisok használatáról bővebb információt kaphatsz a Szakirodalom? E-könyvek? Közelebb, mint gondolnád! cikkünkben a MyLib blogon.

8. E-könyvtár

E-könyvek

A könyvtár jelenleg 13 magyar kiadó több mint 8000 e-könyvét és 5000 külföldi kiadványt tesz elérhetővé. A művek e-könyv-olvasó készülék és kölcsönzés nélkül használhatóak, megnyitás után a weboldalon, vagy pdf-ben azonnal lehet őket olvasni.

A kiadói csomagok elsősorban tankönyveket, szakkönyveket, egyetemi jegyzeteket tartalmaznak; ezenkívül található bennük ismeretterjesztő- és szépirodalom is. A gyűjtemények nem ölelik fel a teljes kiadói portfóliót, hanem a felsőoktatási profilhoz igazodva, válogatva tartalmazzák a műveket.

Az e-könyvek hozzáférhetők az egyetemen vagy azon kívül is. A PTE területén (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) az egyetemi hálózatra csatlakozva (pl. eduroam, vezetékes internet) bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül tudod őket olvasni a kiadó címére kattintva.

PTE egyetemi tartományon kívül vagy proxyn keresztül, vagy Neptun-azonosítóval lehet bejelentkezni.

További információkat korábbi A könyvek már nálad vannak, csak még nem tudsz róla című cikkükben olvashatsz.

9. Digitália

A honlapon a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont digitalizált dokumentumaihoz ingyenesen férhetsz hozzá, melynek kínálata folyamatosan frissül és bővül. A Digitáliát az alábbi linken található.

10. WIFI-használat

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont teljes területén WIFI-hálózat érhető el.

A könyvtár saját WIFI-hálózatának neve: TK-LIB

Felhasználónévolvasójegy száma

Jelszó: az olvasójegyhez tartozó jelszó

A könyvtár területén az EDUROAM hálózat is elérhető.

 

11. Online felületeink

…és végül, ne felejts el feliratkozni a hírlevelünkre itt.

 

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑