Elérhető könyvtári szolgáltatások PTE hallgatóknak 5 pontban

Olvasási idő: 4 perc

Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét, hogy a 484/2020. (XI. 10.) sz., illetve az 505/2020. (XI. 17.) sz. Kormányrendelet értelmében – a veszélyhelyzetre való tekintettel – a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont teljes hálózata – a Tudásközpont és kari könyvtári egységek – 2020. november 11-től 2020. december 11-ig bezárnak. – olvasható a könyvtár honlapján.

Jó hír azonban, hogy a könyvtár számos szolgáltatást és segítséget tud nyújtani ebben az időszakban is a hallgatók részére.

Összegyűjtöttük 5 pontban a legfontosabb információkat, illetve, hogy milyen szolgáltatások érhetőek el a zárvatartás idején.

 

1. Le fog járni a kölcsönzésem, olvasójegyem, mit tegyek?

A zárvatartás ideje alatt (2020. november 11. – 2020. december 11.)  lejáró olvasójegyeket és kölcsönzéseket egységesen meghosszabbítottuk egy hónappal. Ha kölcsönzéseid 2020.  november 11. előtt már lejártak, és még nem éltél a hosszabbítás lehetőségével, akkor ezt megteheted online az olvasói fiókodon keresztül. 

Ügyeleti időben (hétköznapokon 08:00 – 16:00  között) chat szolgáltatásunkon és telefonon is kérheted a könyveid meghosszabbítását.

Könyvtárunk a zárvatartás idejére késedelmi díjat nem számít fel!

Abban az esetben, ha korábban keletkezett késedelmed, lehetőséged van az online díjfizetésre. A tartozások befizetésének menetéről itt olvashatsz bővebben.

A kikölcsönzött példányok állapotát ellenőrizheted, illetve rendezheted kölcsönzéseidet online az olvasói fiókodon keresztül.

2. Segítség, tanulnom kell! – Adatbázisok, elektronikus folyóiratok, e-könyvek elérése az Egyetem területén kívülről

A PTE elektronikus forrásainak használatát az egyetemi könyvtár továbbra is a megszokott módokon biztosítja, így a tartalmak távoli eléréséhez nem szükséges fizikailag is jelen lenni az Egyetem kampuszain, könyvtáraiban, egyéb épületeiben.

A távoli elérés részletes leírása itt olvasható.

FONTOS!

A hozzáférés kizárólag PTE egyetemi polgárok számára biztosított. Ehhez érvényes könyvtári olvasójegy, vagy Neptun-kód szükséges.  Azok az egyetemi polgárok, akik eddig nem voltak beiratkozott olvasók, a vészhelyzeti időszakban online is regisztrálhatnak.

Hogyan használjam az adatbázisokat? Pontosan mire is jók azok? Hogyan tudok bennük keresni?

Minden kérdésedre választ kapsz egy korábbi cikkünkben.

3. „Kérdezze a könyvtárost!”

A szolgáltatás tájékoztatást nyújt szakdolgozatot íróknak, előadásra vagy házi dolgozatra készülőknek, illetve azoknak, akik tudományos kutatást végeznek, vagy doktori disszertációt készítenek.

Olyan kérdéseket várunk, amelyek egy-egy témában igényelnek szakirodalmi útmutatást vagy eligazodási segítséget a keresésekben.

Tájékoztatást nyújtunk a könyvtári hálózatban elérhető és fellelhető hagyományos forrásokról, illetve az ingyenesen vagy a PTE polgárok számára távoli eléréssel is hozzáférhető elektronikus dokumentumokról. Az online szaktájékoztatást kizárólag beiratkozott olvasóink vehetik igénybe ezen a honlapon keresztül.

A szolgáltatás részleteiről egy korábbi bejegyzésünkben is olvashatsz ide kattintva.

4. Csak egy gyors kérdésem lenne „Chat a könyvtárossal”

Hétköznap 8:00 – 16:00 óra között érhető el a Chat a könyvtárossal” elnevezésű online szolgáltatás, ahol rövid időn belül válaszol kollégánk a feltett kérdésekre. Ezt az üzenetküldő alkalmazást a könyvtár honlapjának minden oldalán, a jobb alsó szegmensben találod.

5. Dokumentumkölcsönzés és -visszavétel a kari épületekben, a könyvtári tereken kívül előre egyeztetett időpontban

Az alább felsorolt kari könyvtári egységekben, a megjelölt elérhetőségeken a PTE oktatók, kutatók és hallgatók, előzetes telefonos vagy e-mailes kapcsolatfelvételt követően, a könyvtárral egyeztetett időpontban átvehetnek kölcsönözhető dokumentumokat (kölcsönzés), és leadhatnak náluk lévő könyvtári dokumentumokat (visszavétel) a könyvtárak bejáratánál kialakított átadás-átvételi pontokon, a veszélyhelyzet lejártáig.

Az átadás-átvételi pontok az adott egység által meghatározott idősávban üzemelnek.

Az átadás-átvételi pont üzemeltetése során a könyvtár az időpontok megfelelő időközökkel való kiadásával biztosítja, hogy az olvasók ne találkozzanak egymással. Az olvasók kötelesek maszkot viselni, találkozások esetén a védőtávolságot megtartani, nem csoportosulhatnak a könyvtár előtti terekben. A dokumentumok átadása-átvétele előtt kérjük használjon kézfertőtlenítőt.

Megjegyzés:

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban működő Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár esetében a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet értelmében a hallgatói szolgáltatásra a jogszabály erejénél fogva  a Tudásközpont épületében nincs lehetőség. A korlátozott szolgáltatás igénybevétele az ÁJK kampuszán, külön eljárásrend szerint történik!

A szolgáltatást nyújtó kari könyvtári egységek: 

 • Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár;
 • Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár (PTE ÁJK-KTK Rákóczi úti kampusz – külön eljárásrend szerint!);
 • Tóth József Bölcsészettudományi és Természettudományi Kari Szakkönyvtár;
 • Germanisztikai Szakkönyvtár, Pécsi Tudományegyetem Osztrák Könyvtár;
 • Társadalomtudományi Szakkönyvtár;
 • Egészségtudományi Kar Pécsi Könyvtára;
 • Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ Könyvtára;
 • Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ Könyvtára;
 • Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ Könyvtára;
 • Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Könyvtára;
 • Művészeti Kar Könyvtára;
 • Műszaki és Informatikai Kar Könyvtára.

A kari könyvtárak fenti szolgáltatás kapcsán igénybe vehető elérhetőségei a könyvtári honlap kapcsolat menüpontjában olvasható.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos információkról és további intézkedésekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk honlapunkon és közösségi oldalainkon (FacebookTwitter).
Amennyiben további kérdések merülnének fel szolgáltatásainkkal kapcsolatban, várjuk leveleiteket az info@lib.pte.hu címre. A chat szolgáltatásunk is elérhető hétköznapokon 08:00 – 16:00 óra között.

Hivatalos tájékoztatásért, kérjük, kísérd figyelemmel oldalainkat!

könyvtári szolgáltatások hallgatóknak

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑