Hungaricana – Közgyűjteményi portál

Olvasási idő: 5 perc

Motoszkál egy régi dallam a fejedben, de nem tudod, hogy hogyan játszd le? Szereted a régi képeslapokat, esetleg hallgatnál különleges hanganyagokat, érdekes riportokat? Tudományos forrásokat keresel, de szívesen ki is kapcsolódnál? Ismerkedj meg a Hungaricana gyűjteményeivel, megmutatjuk, hogy mit hol találsz.

Mi is az a Hungaricana?

A Hungaricana egy igazi kultúrkincs lelőhely. Utazás a történelemben, időben és térben egyaránt. Az írásos dokumentumokon kívül képeket, képeslapokat, térképeket, hanganyagokat, kottákat és számos levéltári anyagot is találhatunk.

A Hungaricana mindenki számára elérhető, ingyenes adatbázis, ahol teljes szöveggel férhetünk hozzá a közgyűjtemények digitalizált anyagaihoz.

Nem csak a tudományos munkához nagy segítség, de kiválóan alkalmas kikapcsolódásra, szórakozásra, érdemi időtöltésre.

Miket kereshetünk itt?

Vegyük sorra, hogy milyen adatbázisok tartoznak a Hungaricana gyűjteményébe:

1. Képcsarnok

Több százezer képi dokumentumot ad közre, amelyek között a képeslapok és archív fotók mellett metszetek, sőt gigapixel felbontású festmények, falikárpitok is nagy számban megtalálhatóak.

2. Könyv- és Dokumentumtár

Javarészt a múzeumok, levéltárak saját kiadványait találjuk itt meg (évkönyvek, sorozatok, folyóiratok, valamint az itt őrzött muzeális könyvek, folyóiratok). Ezen kívül találhatunk még más intézmények, könyvtárak által digitalizált anyagot is (helyi lapok, iskolai értesítők, hazai és határon túli folyóiratok, napilapok, egyházi kiadványok, stb.). Megtalálhatók még az MDP és MSZMP központi és megyei vezetőtestületének iratai, Budapest Székesfőváros közgyűlési jegyzőkönyvei, több egyetem vezető testületi ülésének jegyzőkönyvei, valamint egyházi levéltárak dokumentumai is.

3. Mapire

Történelmi térképeket, katonai felméréseket, kataszteri térképet és tematikus térképeket ad közre. A legmodernebb technikáknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy az interaktív térképeket egymással összehasonlítsuk, 3D-ben és szinkronizáltan is.

4. Térképek és Építészeti tervek

Többségében kéziratos térképeket találhatunk itt, egészen a 17. század végétől. A legnagyobb hazai térképtárak (Budapest Főváros Levéltára és a Magyar Nemzeti Levéltár) anyagát, valamint az OSZK gyűjteményének valamennyi kéziratos térképét tartalmazza. A Hadtörténeti Intézet anyagából az Osztrák-Magyar Monarchia területét ábrázoló térképek, valamint az I. világháború hadszíntéri térképei között tudunk keresni.

5. Levéltár

Levéltárak digitalizált gyűjteményeit találjuk itt. Kereshetünk oklevelek, királyi könyvek, úrbéri tabellák, közjegyzői okiratok, árvaszéki ügyek, végrendeletek, büntető és polgári perek, Pest és budai tanácsülési jegyzőkönyvek között.

6. Budapest időgép

Budapesten barangolhatunk térben és időben, akár egy interaktív térkép segítségével, amelyen megfigyelhető Budapest szerkezeti alakulása, négy időmetszetre lebontva. Az „iratok” alkalmazásban juthatunk el az egyes ingatlanokhoz kapcsolódó forrásokhoz. Az 1944-es Budapestről készült légifelvételek és az ’56-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa érhető még el ebben az adatbázisban.

7. Zenetudományi Intézet Hangarchívum

Közel 20.000 órányi hangfelvételt őriz, mely tartalmazza az elmúlt évszázad népzenei vonatkozású gyűjtéseit. A hanganyagok mellett számos kottát is találhatunk. A magyar népzene- és néptánckutatás segédanyagaként jött létre, ám találhatunk itt számos felvételt szerte a világból.

Ez jó sok volt, ugye? 

Ne ess kétségbe, nem kell feltétlenül tudnod, hogy mit hol keress. A Hungaricana-nak kifinomult, sok lehetőséget adó, felhasználóbarát keresője van, amely valamennyi adatbázisban egyszerre keresi az adatokat.

Persze, ha minél pontosabb találatot szeretnél kapni, akkor nem árt, ha tisztában vagy a különböző keresési trükkökkel, stratégiákkal. Ha nem vagy elég magabiztos, korábbi cikkünk segítséget nyújthat:  https://my.lib.pte.hu/keresesi-tippek-hogy-igazan-profi-legy/

A Hungaricana keresőjéről érdemes még tudni, hogy nem csak a találatok felsorolásánál emeli ki a keresőszavainkat, hanem amikor megjelenítjük a találatunkat, akkor is látszanak a kiemelések. Nagy segítség, hogy nem kell oldalakat átolvasnunk feleslegesen, megnyitás után egyből megmutatkoznak a találataink. Jelen esetben a keresőszavaim a Szántó Piroska volt, így minden “Szántó” és minden “Piroska” találatot kiemelt, egymástól függetlenül.

Találatodat akár le is mentheted, de ez függ a tartalomtól, és a tartalomszolgáltatótól. A legbiztosabb, ha regisztrálsz, vagy a már meglévő Facebook, vagy Google fiókoddal is be tudsz lépni és saját albumodba gyűjtögeted, rendezgeted a számodra érdekes találatokat.

A Hungaricana-nak van egy nagyon kedves szolgáltatása. Képeslapokat tudsz küldeni virtuálisan bárkinek. Nem kell hozzá semmi más, csak az e-mail címed, annak az e-mail címe, akit szeretnél meglepni, és pár szó a kiválasztott képeslap mellé az üzenetedhez.

Nézzünk meg egy konkrét keresést!

A híres költő, író Vas István feleségéről, Szántó Piroska festőművészről szeretnénk képeket találni.

A www.hungaricana.hu oldalról indulva rögtön megtalálod a keresősávot.

Figyelj arra, hogy hogyan írod be azt, amit keresni szeretnél. Használd a keresési operátorokat (AND, OR, NOT), a karakterhelyettesítőket (*, !, ?), illetve ügyelj arra, ha két szót mindenképpen együtt szeretnél tartani, akkor tedd „” közé. (Például személyneveknél „Kovács Anna”)

A Szántó Piroska keresőszavakra hatalmas mennyiségű, 11617 találatunk lett. Ez rengeteg, hiszen a képtalálatok mellett jelentős mennyiségű szöveges találatot is kaptunk. Ebben a nagy mennyiségű halmazban nem csak Szántó Piroska képeit nézheted meg, hanem a teljes szöveges elérésnek köszönhetően olvashatsz a festőművész életéről és számtalan forrásból tájékozódhatsz a vele kapcsolatos írásokról.

A nagy találati halmazt tehát az eredményezte, hogy minden olyan találatot megkaptunk, ahol a Szántó, illetve a Piroska szavak szerepelnek akár egymástól függetlenül is. Például: Szántó Gizella lánya Kiss Piroska – a mi esetünkben fals találat.

 

A találati halmaz szűkítéséhez használjuk a „” írásjeleket, és így írjuk be a keresősávba: „Szántó Piroska”. Láthatjuk, hogy igencsak lecsökkent a találatok száma, ám még így is jelentős, 1981 maradt. A képernyő jobb oldalán lehetőség van a találatok további szűkítésére.

 

Hungaricana oldalán jelenleg három szempont alapján tudjuk a találatainkat szűkíteni. Az Adatbázisok szerint, tehát hogy a cikk elején felsorolt adatbázisok közül melyben találod a keresésed eredményét. Tartalomgazda szerinti szűkítésnél kiválaszthatod, hogy mely intézmény anyagára vagy kíváncsi. A Miben keresi? szűkítésnél ki tudod választani, hogy helyekben, nevekben, azonosítókban, vagy dátumokban keresse a keresőszavaidat. 

A mi példánkban képeket szeretnénk keresni Szántó Piroskáról, ezért az első szűkítési lehetőségnél kiválasztjuk a „Képcsarnok (fotó)” lehetőséget. Láthatjuk, hogy 11 találatot kapunk.

 

A kapott 11 találatunkat tovább tudnánk szűrni a „Tartalomgazda” szempontjából. Láthatjuk, hogy 3 képtalálatot a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár (Szombathely) 8 képtalálatot pedig Fortepan szolgáltatott.

 

Ez a mi keresésünknél ebben az esetben nem lényeges szempont, tehát nem szűkítünk tovább. Jelen esetben olyan kicsi a találati halmazunk, hogy nem indokolja a további szűkítést, könnyedén áttekinthető ez a mennyiségű találat.

Ha rákattintunk az első találatunkra, megnyílik a kép. A kép mellett találunk egy sor lehetőséget. Tudjuk a képtalálatunkat nagyítani, kicsinyíteni, forgatni, fényerőt és kontrasztot beállítani. Ha túlságosan elállítottuk a kép beállításait, a házikó ikonnal egy kattintásra visszaáll az eredeti képbeállítás.

 

A kép alatt találhatunk egy leírást a kép metaadatairól (ezeket ki is lehet nyomtatni), a kettő között pedig egy sor egyéb lehetőséget, mint például a letöltés, beágyazás, megosztás a Facebook-on, vagy akár saját albumba is menthetjük. Ehhez regisztrálnunk kell, vagy a már meglévő Facebook vagy Google fiókunkkal is be tudunk lépni.

A találati navigációnál a találatunk nézeteit tudjuk beállítani. Lapozgathatunk egyesével a találatok között, de megjeleníthetjük egyszerre az összeset is.

 

Most egy konkrét keresést néztünk meg, de számtalan lehetőséged van a Hungaricana felületén. Órákat el lehet tölteni az érdekesebbnél érdekesebb keresések-találatok között.

Minél több időt szánsz a böngészésre, annál profibb leszel a találatok kezelésében is!

Jó böngészést, jó szórakozást!

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑