Online Gólyatúra a Tudásközpontban!

Olvasási idő: 4 perc

 

Idén a korábbi évektől eltérően a járványügyi helyzet miatt nem kerül megrendezésre az ilyenkor szokásos gólyatúránk. A könyvtár hagyományos szolgáltatásai azonban így is elérhetőek, a jelenleg érvényben lévő biztonsági előírások betartása mellett. A honlapunkon és a Facebook oldalunkon folyamatosan frissítjük az épület látogatásának feltételeit és előírásait, kérjük, ezekről tájékozódj a könyvtárhasználat előtt!

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyekre szükségetek lehet a sikeres könyvtárhasználathoz otthonról és helyben egyaránt.

Beiratkozás és Online regisztráció

A könyvtárnak mindenki tagja lehet. A beiratkozás helyszínen személyesen, a belépési nyilatkozat aláírásával történik, kivételes esetben lehetőség van meghatalmazott útján történő beiratkozásra és kölcsönzésre a kitöltött meghatalmazási formanyomtatványok leadásával.

Ahhoz, hogy sikeresen be tudj iratkozni, szükséged lesz egy személyazonosító okmányra (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély), a lakcímkártyádra, az aktuális félévre érvényesített diákigazolványodra, PTE hallgatók esetében pedig a NEPTUN-kódodra. Érvényes diákigazolvány helyett jogviszony igazolást is elfogadunk a beiratkozáshoz. A PTE diákjainak a beiratkozás teljesen ingyenes. Ha megvan az olvasójegyed, onnantól hozzáférsz a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont minden szolgáltatásához.

Ezen kívül lehetőség van online regisztrációra az alábbi felületen.

Ha van érvényes Neptun kódod, és az online regisztrációt választod, távolról használhatod a könyvtár online szolgáltatásait, és a regisztrációt követően otthonról is elérheted a PTE által előfizetett adatbázisokat.

A regisztráció után automatikus értesítést kapsz a használat menetéről. A könyvtár egyéb szolgáltatásainak igénybevételéhez személyesen kell jelentkezni valamelyik könyvtárunkban. Az online regisztráció nem váltja ki a személyes regisztrációt! Ha személyesen is be szeretnél iratkozni, kérünk, a regisztrációnál jelezd, hogy már van webes regisztrációd.

A beiratkozásról bővebb információt a honlapunkon találhatsz.

Könyvtárhasználat

Kölcsönzés

Ha már beiratkoztál, akkor a Tudásközpontban a kölcsönző-pultnál vagy az automatakölcsönző-berendezéseknél tudsz kölcsönözni.

A kikölcsönzött dokumentumot a kölcsönzés napjától számított határidőn belül vissza kell szolgáltatni. Egy jó tanács: Írd fel magadnak, hogy meddig kölcsönözted ki a könyveket, hiszen aki a határidőt elmulasztja, késedelmi díjat köteles fizetni. Ez pedig naponta és dokumentumonként 20 Ft-ot jelent.

Előjegyzés

Ha egy olyan dokumentumot szeretnél kölcsönözni, amelyet már más kikölcsönzött, előjegyzést vetethetsz fel rá.  Ilyenkor az előjegyzett dokumentum kölcsönzési határidejét nem lehet meghosszabbítani és az előjegyzett dokumentumot csak az előjegyző kölcsönözheti ki. Az előjegyzés díja: 100 Ft.

E-mailben vagy levélben kapsz ezután arról értesítést, ha a kért dokumentumot visszahozzák és az ismét kölcsönözhetővé válik. Az előjegyzett és visszahozott dokumentumokat a könyvtár az értesítéstől számított legfeljebb 10 napig teszi félre számodra. Az előjegyzési díjat minden esetben be kell fizetni, ha az a könyvtár részéről teljesítettnek minősül.

Automata könyvvisszavétel

A Tudásközpont 0. szintjén az épület teljes nyitvatartási ideje alatt lehetséges a könyvek visszaadása.  Az automatát közvetlenül a regisztrációs pult mellett találod. Az automatához tartozó blokknyomtató bizonylatként listát nyomtat a visszaadott könyvekről, illetve olvasói kérésre az olvasójegyen maradt többi dokumentumról is.

Katalógushasználat

A könyvtár elektronikus Corvina katalógusa (OPAC) minden olvasó számára, regisztráció nélkül elérhető akár otthonról is, erről a linkről. 

A könyvtárban külön erre a célra számítógépeket helyeztünk el a szinteken, ahonnan minden olvasó elérheti az elektronikus Corvina katalógust.

A könyvtári katalógusban az összetett keresés segítségével különböző szempontok alapján találhatod meg a szükséges könyveket.  Ha nehezen boldogulsz a keresővel, nyugodtan kérj segítséget a könyvtárosoktól személyesen, vagy otthonról chaten.

Ha bővebb segítség kell, vedd igénybe a „Kérdezze a könyvtárost!” szolgáltatásunkat. Ennek segítségével online tájékoztatást kaphatsz olyan kérdésekben, amelyekhez szaktájékoztató könyvtáros segítségére van szükséged, legyen szó szakirodalmi útmutatásról, vagy akár segítségről az eligazodásban.

Ha szeretnél tippeket és tanácsokat arról, hogy milyen módszerekkel és technikákkal lehet a leghatékonyabban keresni, ajánljuk figyelmedbe a Keresési tippek, hogy igazán profi légy! cikkünket a MyLib blogon!

Adatbázis használat

Könyvtári adatbázisok alatt általában teljes szövegű folyóiratokat, e-könyveket tartalmazó weblapokat értünk, amelyek részletes keresési lehetőséggel rendelkeznek. Ezek a felületek megbízható, ellenőrzött információkat tartalmaznak, és abban segítenek, hogy minél egyszerűbben megtaláld, amit keresel.

A könyvtár oldalán számos adatbázist találsz az alábbi linken.

Az előfizetett adatbázisok nem csak a könyvtár vagy a Pécsi Tudományegyetem területéről érhetők el, hanem otthonról is használhatók távoli eléréssel. A távhasználatra többféle lehetőség is van, melynek részletes leírását az alábbi oldalon találhatod.

Az adatbázisok használatáról bővebb információt kaphatsz a Szakirodal? E-könyvek? Közelebb, mint gondolnád! cikkünkben a Mylib blogon!

E-könyvtár

E-könyvek

A könyvtár jelenleg 13 magyar kiadó több mint 8000 e-könyvét és 5000 külföldi kiadványt tesz elérhetővé. A művek e-könyvolvasó készülék és kölcsönzés nélkül használhatóak, megnyitás után a weboldalon, vagy pdf-ben azonnal lehet őket olvasni.

A kiadói csomagok elsősorban tankönyveket, szakkönyveket, egyetemi jegyzeteket tartalmaznak; ezen kívül található bennük ismeretterjesztő- és szépirodalom is. A gyűjtemények nem ölelik fel a teljes kiadói portfóliót, hanem a felsőoktatási profilhoz igazodva, válogatva tartalmazzák a műveket.

Az e-könyvek hozzáférhetőek az egyetemen vagy azon kívül is. A PTE területén (a karon, a könyvtárban vagy a kollégiumban) az egyetemi hálózatra csatlakozva (pl. eduroam, vezetékes internet) bármilyen előzetes bejelentkezés nélkül tudod őket olvasni a kiadó címére kattintva.

PTE egyetemi tartományon kívül vagy proxyn keresztül, vagy Neptun azonosítóval lehet bejelentkezni.

További információkat korábbi A könyvek már nálad vannak, csak még nem tudsz róla című cikkükben olvashatsz.

Digitália

A honlapon a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont digitalizált dokumentumaihoz ingyenesen férhettek hozzá, melynek kínálata folyamatosan frissül és bővül. A Digitáliát az alábbi linken tudod elérni.

WIFI-használat

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont teljes területén WIFI hálózat érhető el.

A könyvtár saját wifi-hálozatának neve: TK-LIB

Felhasználónév: olvasójegy száma

Jelszó: az olvasójegyhez tartozó jelszó

A könyvtár területén az EDUROAM hálózat is elérhető.

Lenne még egy kérdésem…

Ha további kérdéseid lennének, akkor hétköznaponként 8 és 16 óra között elérhető a „Chat a könyvtárossal” elnevezésű online szolgáltatásunk, ahol munkatársaink a lehető leggyorsabban válaszolnak neked a kérdéseidre.

Megújult „Kérdezze a könyvtárost!” szolgáltatásunkat a könyvtár tájékoztató csoportja működteti. A szolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem polgárait segíti szakirodalom keresésben, dolgozatírásban és kutatásaik megkezdésében.

A szolgáltatás ITT elérhető.

A szolgáltatásról bővebb információt az alábbi cikkben találhatsz.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑