Interjú Szakács Eszterrel, a Grifflovasok-trilógia írójával

Olvasási idő: 3 perc

Szakács Eszter költő, író és könyvtárunk munkatársa. 2020-ban az Ünnepi Könyvhétre tervezte legújabb könyvének, a Grifflovasok-trilógia befejező részének bemutatását, mely A nulladik zsebuniverzum címet kapta.

Cikkünk célja, hogy minél több Olvasónkhoz eljusson: a könyvtár polcsorai között keresgélve olyan könyvekre is bukkanhatnak melynek írója itt dolgozik! Ez a fajta „ismeretség” az író és az olvasó között pedig csak még izgalmasabbá és bensőségesebbé varázsolja az olvasás élményét.

  1. Harminckét éve vagy a könyvtár munkatársa. Mit szeretsz ebben a munkában? Mi adja a mindennapi motivációt?

Én a könyvtárban csöppet sem meglepő módon a könyveket szeretem. Gyerekkoromban mindig jóleső izgalommal léptem be a közeli fiókkönyvtár ajtaján, alig vártam, hogy új, érdekesnek tűnő zsákmányra bukkanjak a polcok tartalmának böngészése közben. Tartalmi feltáróként legjobban most is azokkal a könyvekkel szeretek dolgozni, amik belevágnak az érdeklődési körömbe, a témájukat izgalmasnak találom, netán még segítségemre is lehetnek egy-egy jövőbeli könyv megírásához.

  1. Ha az írással kacérkodóknak kellene tanácsot adnod az első lépések megtételéhez mi lenne az?

Ha gyerekről, kamaszról van szó, egyetlen tanácsom az lenne, hogy olvassanak sokat, mert az íráshoz az olvasáson keresztül vezet az út.

És ne csak különféle zsánerű szépirodalmat vegyenek a kezükbe, hanem olyan könyveket is, melyek olvasmányos, könnyed módon hozzájárulnak a műveltségük növeléséhez. Klisé, de igaz, hogy az írást leginkább más szerzők munkáin keresztül lehet megtanulni – pontosabban (prózai művek esetén) ösztönös módon magunkba szívni a stílus, a történetvezetés, a karakterépítés alapvető fogásait, technikáit.

  1. Mesélj egy kicsit, hogyan jött az írás ötlete?

Az írás nem annyira ötlettel kezdődik, mint inkább belső késztetéssel. Egy költő, író nem tud mást tenni, mint írni. Ötlet az egyes novellák, regények témájához kell, vagyis elsősorban prózához. De a legelső versem valóban külső inspirációra született: főiskolán egy csoporttársam kísérletezett az írással. Nekem is megmutatta a verseit, ennek hatására próbálkoztam meg én is a költészettel, ami sokat segített akkoriban viharosnak mondható lelki életem kezelésében és az önismeretem fejlődésében.

  1. Van olyan személy vagy könyv, ami hatással van a munkásságodra? Mi inspirál egy-egy könyv megírásakor?

Minden költőre, íróra számtalan más szerző hat pályafutása során. A különféle irodalmi hatások legintenzívebben fiatal korban érvényesülnek, így a húszas, harmincas éveimben rám is rengeteg költő tett mély benyomást – mivelhogy akkoriban még verseket írtam. De hogy konkrét példával is éljek, amikor elkezdtem mesékkel foglalkozni, rájöttem, hogy ebben a műfajban leginkább az angolszász gyermekirodalom olyan klasszikusai hatottak rám, mint Edith Nesbit vagy a Mary Poppins-sorozat szerzője, P. L. Travers. Az ő műveikben előforduló varázslatos események felcsigázták az én fantáziámat is.

  1. Az írás mely részét élvezed a legjobban? Az első vázlatokat, az írás folyamatát, vagy amikor már a kezedben tarthatod a kész művet?

Az írás egy önjutalmazó tevékenység, amelynek során a szerzők átélhetik a pszichológiában flow-nak nevezett lelki állapotot, így értelemszerűen maga az írás folyamata, a teljes szöveg első, még persze nagyon nyers verziójának létrehozása a legizgalmasabb, legélvezetesebb (ugyanakkor legnehezebb és olykor persze legfrusztrálóbb is) számomra.

  1. Az eddigi műveid közül van kedvenced, amit kiemelnél?

Prózában talán azokat a könyveimet szeretem a legjobban, amelyek az adott műfajban az elsők voltak, így a legnagyobb kihívást és legnagyobb élvezetet jelentette a megírásuk. A mesekönyveim közül ezért a Villámhajigáló Diabáz áll a legközelebb a szívemhez, a három YA regényem közül pedig A Szelek Tornya.

  1. Szerinted mikor jó egy könyv?

Nincs rá pontos recept, mindegyik más és más miatt lehet jó, és nyilván a befogadó személyiségétől is függ, hogyan értékeli őket.

A magam részéről műfajától függetlenül azt várom el egy könyvtől, hogy képes legyen beszippantani, magával ragadni, hogy olvasás közben is átélhessem vele a flow-t.

  1. Hogyan jellemeznéd legújabb könyvedet A nulladik zsebuniverzumot?

Izgalmas, érzelmes, humoros történetként, ami egy olyan világban játszódik, melynek én is szívesen lennék a lakója.

  1. Elárulsz pár kulisszatitkot a következő könyvedről?

Egy olyan regény tervét forgatom magamban, ami szintén a Grifflovasok-trilógia univerzumában játszódik, de a történetnek ezúttal az egyiptomi mitológia és művelődéstörténet adná a hátterét. Már elkezdtem jegyzetelni hozzá a forrásanyagokat.

 

 

 

Az interjút és a képeket készítette: Révész Enikő 

A borítóképet tervezte: Balogh Fanni

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑