Impresszió – fény, festék, figyelem

Olvasási idő: 2 perc

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 2. emeletén az impresszionizmus irányzatához kapcsolódó könyvajánlót fedezhetnek fel a könyvtárba látogató olvasók.

Természetről természetesen a természetben. Az impresszionista festők úttörő módon örökítették meg a látottakat, a fény, árnyék, színek és formák keltette spontán benyomás köszön vissza a vásznakon. A valóság hű tükrözése helyett az érzéseket, az impressziót ragadták meg.

„Azt hiszem, tartoztam a virágoknak azzal, hogy festővé legyek.”

A Monet-tól kölcsönzött idézet kitűnően közvetíti a művész tiszteletét a minket körülvevő természeti csodák iránt. Aktuálisabb nem is lehetne a kérdés, amikor a bezártság elleni legjobb eszközünkké vált a szabadban töltött idő.

De vajon ugyanazt a zöldet látjuk a Rotary körsétány fái közt haladva? Bár a vizuális inger azonos, mi zajlik a percepció folyamata során? A szemünk és pszichénk hogyan befolyásolja az elménkben kialakuló képet?

A könyvajánló gyűjteménye felöleli a stílusirányzat tágabb értelmezését kiegészítve a pszichológia világával, és betekintést enged a látás titkaiba is. Turner tomboló tengerét, Monet éteri tavirózsáit szemlélve érezhetjük a szél erejét, a virágok illatát.

Degas légies balerinái, Pissarro vibráló pointillizmusa mellett helyet kaptak a polcon a magyar impresszionista festészet képviselői is Szinyei-Merse Pál és Rippl-Rónai József személyében.

Ha elegendő ihletet gyűjtöttünk az albumokból, festészeti kézikönyveink segítik az alkotást.
A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 2. emeletén kiállított könyvek, bármely beiratkozott olvasó számára kölcsönözhetők. Az ajánlóba közel 50 dokumentum került, melyek márciusban majd visszakerülnek állandó gyűjteményi helyükre.

Az Pécsi Tudományegyetem adatbázisában további tartalmakból szemezgethetnek a téma iránt érdeklődők.

Julesz Béla: Dialógusok az észlelésről

Charles G. Gross: Agy, látás, emlékezet. Mesék az idegtudomány köréből

Juhani Pallasmaa: A bőr szemei. Építészet és érzékek

Zimmer Márta: Arcészlelés

Bálványos Huba (szerk.): Látás és szemléltetés. Szöveggyűjtemény – Vizuális Kultúra 4.

Halász László: A freudi művészetpszichológia. Freud, az író

Crary, Jonathan: A megfigyelő módszerei. Látás és modernitás a 19. században

Sekuler, Robert – Blake, Randolph: Észlelés


A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása.

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállítás 2022. február 20-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Galériában.

Kép. Kultusz. Kulisszák. – Így készült a Szinyei kiállítás!


A fotókat Szemes-Révész Enikő Evelin készítette.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑