E-eszközök kölcsönzése a könyvtárban

Olvasási idő: 2 perc

A digitális formában elérhető könyvek, azaz más néven az e-könyvek, ma már nem számítanak újdonságnak, sőt a kényelem és a környezettudatosság fontossága miatt igen népszerűek az olvasók körében.

Széles körű tartalomelérést biztosítanak az e-könyvek a felhasználó számára, hiszen egyre több az olyan eszköz, amelyen az e-könyvek olvashatók. Az okostelefonok, tabletek, e-könyv olvasók, és a számítógépek méreteikben, hordozhatóságukban és funkcionalitásukban kínálnak testreszabott lehetőségeket a változatos olvasói igényeknek megfelelően.

A legtöbb elektronikus formában elérhető könyv egyik kiemelkedő előnye, hogy kulcsszavak és fogalmak kereshetők az írásos dokumentumban. A szövegben való tájékozódás könnyebbé válik, ez növeli a kutatási és tanulási folyamat hatékonyságát.[1] Mindezért olvasóink számára ingyenes online adatbázist hoztunk létre, amely jelenleg 1400 kiadványt tesz elérhetővé, hogy a könyvtárunk látogatói ne csak a könyvtár meglévő könyvállományhoz, hanem további széles körű tudásanyaghoz kapjanak hozzáférést. Az adatbázis az itt mellékelt linkre kattintva elérhető.

A korszerű és kényelmes használhatóság érdekében a PTE hallgatói, kutatói és oktatói e-könyv olvasót és tabletet kölcsönözhetnek a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban. Az e-könyv olvasó eszköz tartalom nélkül kerül átadásra,  az olvasó szabadon tölthet rá saját tartalmat Amazon fiók használatával vagy USB-n keresztül. A kölcsönzés folyamatáról és az eszközök használatáról részletes tájékoztató a honlapunkon elérhető. Az említett eszközök kölcsönzése lehetővé teszi az olvasást és tanulást a digitális térben. Esélyt ad az új technológiák által nyújtott előnyök kihasználására és csökkentheti a hallgatók anyagi terheit, mivel nem szükséges minden egyes könyvet és e-könyvet megvásárolni. Továbbá az e-könyv olvasók és tabletek környezetbarát megoldást kínálnak a hagyományos, nyomtatott könyvekkel szemben, csökkentve a papíralapú könyvek előállításával járó környezeti hatásokat.

A ” The Eco Guide” kutatása alapján egy e-book felhasználó 20-25 könyv digitális formában történő elolvasásával felére csökkenti a karbonlábnyomát.[2]

Apró akadályokba még a modern technológiánál is ütközhetünk, melyek áthidalása egy kis kreativitást követel a felhasználótól. Néhány e-könyv olvasó csak meghatározott fájltípus megnyitását engedélyezi, ilyenkor át kell konvertálni az e-könyvet olyan fájltípusba, amit az e-könyvolvasó támogat. Az említett esetre két blogbejegyzést ajánlunk, melyek lépésről lépésre segítik az olvasót a probléma megoldásában:

  1. Hogyan konvertálhatok át egy fájlt más formátumba?
  2. Calibre: konvertáljunk egyszerűen e-könyv formátumokat!

 

Köszönjük, hogy időt szántál bejegyzésünk olvasására, reméljük, hogy hamarosan találkozunk a könyvtárunkban.

 

További olvasmányok a témában

 

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑