12 kedvenc képregényem – Benkő Attila könyvtáros szubjektív ajánlója

Olvasási idő: 4 perc

A “Kockák és buborékok” képregényfesztiválon “Irodalmi művek képregény-adaptációi” címmel nyílik meg Benkő Attila könyvtáros kollégánk kiállítása.

Attila nagy képregényrajongó; országos képregényfesztiválok, börzék elmaradhatatlan résztvevője. Több ezres otthoni gyűjteményét nagy becsben tartja és folyamatosan gyarapítja. Most bemutatja nekünk kedvenceit – vigyázat, olvasása képregényfüggőséget okozhat!

Garon Tsuchiya-Nobuaki Minegishi: Old boy

A dél-koreai, vagy később amerikai átiratban is vetített játékfilmből ismerős lehet ez az eredetileg képregényben, illetve pontosítok: manhvaként megjelent történet. Európaiként furcsa, szokatlan, hogy a könyvet jobbról balra kell lapozni és olvasni. Magyar kiadásban nem létezik, az amerikaihoz sikerült hozzájutnom. SPOILER: A főszereplőt elrabolják, évekig fogva tartják, és csak 15 év múlva tudja meg, miért is kellett bűnhődnie.

Mike Mignola-John Byrne: Hellboy

Misztikus történet egy különleges lefűrészelt szarvú, ördögszerű figurával a középpontban. Az eredetileg füzetekben megjelenő, később könyvekben is kiadott, évtizedeken átnyúló kalandfolyamot a Hellboy univerzumában a mai napig írják a szerzők. A történetek egy része magyarul is olvasható.

Frank Miller: Sin City

A Bűn Városa a noir típusú képregények sorába illeszkedik, melyek érdekessége, hogy fény-árnyék változásokkal, ellentétekkel dolgoznak. A könyv felnőtt témákat feszeget; van benne gyilkosság, erőszak, szex. A sorozat más köteteiben az állandó karakterek mellett újabb és újabb szereplők szemszögéből láthatjuk a várost, miközben alámerülünk a prostituáltak, bérgyilkosok, korrupt rendőrök világába. Pozitív szereplőt itt hiába is keresnénk.

Marjane Satrapi: Persepolis

Az iráni származású szerző és rajzoló önéletrajzi ihletésű, háromrészes képregényében Iránban töltött gyermekéveiről, az Európában töltött kamaszévekről, valamint a hazatelepülése utáni évekről mesél. Hangsúlyos szál, ahogy szülőhazájától elszakadva egy teljesen más kultúrába próbál a főhős  beilleszkedni és ott boldogulni. Számtalan dilemmával, problémával kell szembesülnie, többek között a szabadság kérdéseivel. Animációs film is készült belőle.

Lelőhely a Tudásközpontban: S 23, 1. emelet, szabadpolc
Corvina

Don Rosa: Dagobert bácsi élete – az első ötven év

A képregényekből és rajzfilmekből ismert Dagobert bácsi előzménytörténetét meséli el, azt, hogy hogyan jutott el Amerikába. A történet nem csak gyermekeknek szórakoztató olvasmány, de komolyabb témafelvetéseket is találunk benne és felnőttek számára is élvezetes, izgalmas történet kerekedik ki belőle.

 

 

Frank Miller-Geof Darrow-Claude Legris: Hard Boiled

Ebben a könyvben kemény, felnőtt témafelvetésekkel találkozunk, olvasása ezért csak 18 év fölött ajánlott. Eredetileg angol kiadásban jelent meg, a német verzióhoz sikerült hozzájutnom. SPOILER: A történet a jövőben játszódik, nyomozók és lázadó robotok a szereplők, de az igazi csavar benne, hogy főhősünkről kiderül, hogy nem az, aminek hiszi magát…

Stan Sakai: Usagi Yojimbo

Japán-amerikai szerző írja és rajzolja 35 éve ezt a történetet, témáit a középkori japán történelemből merítve. A szereplők emberi tulajdonságokkal rendelkező állatfigurák, főszerepben Usagi Yojimbo nyúlszamurájjal. Ezt a könyvet gyerekek, felnőttek egyaránt lapozgathatják; érdekes alámerülés a szamurájok, nindzsák, hadakozó fejedelmek világába. A második képen az Eisner-díjas szerző rajzos dedikálása látható.

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Ez az újvidéki születésű, jelenleg  Franciaországban élő és alkotó szerző elhozza a nagy leleplezést: Van Gogh képeit igazából a Vincent nevű macska készítette… A festményszerű grafikákban visszaköszön Van Gogh stílusa és témái – amikről most már tudjuk, hogy hát igazából…

Ptiluc: Disznóól – avagy hogyan tálaljuk a moslékot

A malackák főszereplésével, vicces formában elmesélt történet alaptézise az, hogy a történelem hírhedt szereplői – többek között Hitler, Sztálin – büntetésből malacokként születnek újjá és végig kell menniük a levágás-grillezés-kolbászba töltés rögös útján. Egy farm lázadásokkal, fordulatokkal teli mindennapjait követhetjük nyomon.

Lelőhely a Tudásközpontban: E 17 736
Corvina

Saverio Tenuta: Legend of the Scarlet Blades

Festett képregény, melynek minden egyes képében gyönyörködni lehet. A szerző nyugati, a történet ázsiai: egy félkezű szamuráj legendáját meséli el sci-fi elemekkel, szuper-állatokkal, fantasztikus szereplőkkel. Az angol kiadáshoz jutottam hozzá, magyarra nem fordították le.

Alan Moore-Dave Gibbons: Watchmen

Felnőtt történet, a Time 2005-ben minden idők 100 legjobb regénye közé válogatta. Eredetileg 12 füzetben jelent meg, majd kiadták könyvben is, sőt filmben is feldolgozták; magyar nyelven elérhető. Ha csak egyetlen képregényt olvasol életedben, akkor ez legyen az! Azért szeretem, mert a történet mellett különleges képi világa, grafikája van, a képek önmagukért beszélnek.

Juan Díaz Canales-Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Szintén a 18 év fölöttieknek ajánlom ezt az állati szereplőkkel megszemélyesített nyomozós történetet.  Nagyon jól kidolgozott karaktereket és festményszerű, aprólékos részletességgel elkészített rajzokat látunk. Emberi és állati jellemvonások találkoznak; a rendőr német juhász, véreb, vagy ravasz róka, a gonoszak  hüllők, esetleg patkányok, az ügyvédek pedig hiénák…

 

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑