Top 10+1 olvasószolgálati kérdés

Olvasási idő: 4 perc

Könyvtáraink regisztrációs és kölcsönző pultjainál gyakran ismétlődnek kérdéseitek. Az alábbiakban a leggyakrabban elhangzó kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtöttük össze.

További kérdéseitekre szívesen válaszolunk személyesen is.Várunk Benneteket könyvtárainkban!

1. A Tudásközpontban kapott olvasójegyem
érvényes
a kari könyvtárakban?

A Tudásközpontban kapott olvasójeggyel regisztrálhatsz a kari könyvtárakban is.
Ha csak a kari könyvtárba jársz és a Tudásközpontba nem, akkor a kari könyvtárban a diákigazolványoddal, vagy az ott kapott olvasójeggyel léphetsz be és kölcsönözhetsz.

2. A kari  könyvtári olvasójegyem
érvényes
a Tudásközpontban?

A kari könyvtári olvasójegyed sajnos nem érvényes a Tudásközpontban, mert eltérő a beléptetési rendszerünk. Mindkét helyen használhatod viszont a 2016 októbere előtt kiadott diákigazolványod. A később kiadott diákigazolvánnyal sajnos biztonsági okok miatt nem tudsz belépni a Tudásközpontba.

3. A könyvtárakba vihetek be saját gépet?

Nálunk is fontos jelszó: BYOD (Bring Your Own Device – Hozd be a saját eszközöd!) Természetesen a könyvtárban saját eszközödön is dolgozhatsz, nem kell nélkülöznöd a megszokott beállításokat. Előzetes jelzés vagy engedélykérés nélkül behozhatod tableted, laptopod, telefonod, ha szükséged van rá, csatlakozhatsz a könyvtári wifihez.

4. Van WIFI a könyvtárakban?

Természetesen. Az Egyetem teljes területén az Eduroam hálózatára csatlakozhatnak az egyetemi polgárok (hallgatók, oktatók, dolgozók egyaránt) az egyetemi központi azonosítóval (EHA-kód, Neptun-kód)  és a hozzá tartozó jelszóval. Ezzel a megoldással a külföldi, Eduroam projekthez csatlakozott egyetemi épületekben is a pécsi azonosítóddal csatlakozhatsz a wifihez, akkor ezt a formát érdemes választani: EHA-kód@tr.pte.hu, vagy Neptun-kód@tr.pte.hu

A Tudásközpontban a TK-LIB hálózathoz csatlakozhatsz, ahol a felhasználónév az olvasójegyed száma, a jelszó pedig az olvasójegyhez tartozó jelszó (alapesetben a születési hónap és a nap négy karaktere, pl. márc 15. 0315). A szórólapokon is megtalálod ezt az infót, de személyesen a könyvtárosoktól is érdeklődhetsz.

5. Lehet enni-inni a könyvtárakban?

Könyvtárainkba vizet természetesen hozhatsz magaddal, hiszen szükség van a folyadékpótlásra. Evésre nincs lehetőség a könyvtári terekben, ennek oka, hogy szeretnénk megőrizni a könyvek épségét és a könyvtári terek tisztaságát. Ha belegondolsz, Neked sem árt kicsit felállni a hosszas könyv feletti görnyedés közben: mozgasd meg kicsit a tagjaidat, járj egyet, beszélgess a barátaiddal, csoporttársaiddal miközben bekapsz néhány falatot az olvasótermen és a kölcsönzőn kívül – aztán felfrissülve várunk vissza! 🙂

6. Hogyan tudok a legegyszerűbben hosszabbítani?

A hosszabbítás két dologra is vonatkozhat:

  1. A könyvtári tagságot évente személyesen kell meghosszabbítani azért, hogy adataid mindig aktuálisak legyenek nyilvántartásunkban. Ez nagyon jól jön például, amikor beérkezik az előjegyzett kedvenc könyved és e-mailben szeretnénk erről értesíteni.
  2. A nálad levő dokumentumok kölcsönzési határidejét személyesen, telefonon vagy online is meghosszabbíthatod kétszer, ha időközben nem került előjegyzés az adott dokumentumra. Személyesen a kölcsönzőpultnál hosszabbíthatsz, telefonon az egyes egységeinket hívhatod fel. Az összes egység elérhetőségét és az online hosszabbítás linkjét is megtalálod itt.

7. Tudom otthonról az adatbázisokat használni?

A Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok (jogviszonnyal rendelkező hallgatók, oktatók, dolgozók) proxy szolgáltatás segítségével otthonról is használhatják a Könyvtár által előfizetett adatbázisokat, e-folyóiratokat és e-könyveket. Részletes tájékoztatást és útmutatást ezen a linken találsz.

8. Hol találok e-könyveket?

A Könyvtár igyekszik a legmodernebb technológiákkal biztosítani a szükséges tartalmakhoz való hozzáférést, így e-könyv csomagokat is előfizet. Kiadónként rendezve találod meg az elérhető magyar és külföldi e-könyveket itt.
Természetesen munkatársaink segítségét személyesen is kérheted könyvtárainkban.

9. Ha régóta elolvasnék egy könyvet,
de sosincs a polcon,
az előjegyzést kitől kérhetem?

A kölcsönzőpultnál dolgozó könyvtárostól kérdheted az előjegyzést. Amikor egy dokumentumra előjegyzés kerül, akkor nem hosszabbítható a kölcsönzés határideje (vagyis az előjegyző előnyt élvez). Amint visszahozzák az előjegyzett könyvet, értesítünk e-mailben és már jöhetsz is kölcsönözni, 10 napig tesszük félre, addig más nem kölcsönözheti.

10. Folyóiratokkal kapcsolatban hol tudok tájékozódni?

Minden könyvtári egységünkben a szabadpolcon vannak az adott könyvtár profiljához tartozó nyomtatott folyóiratok, fizikailag itt lehet “velük” találkozni.

Ha konkrét folyóiratot keresel, akkor a katalógusban érdemes utána nézned a könyvtár honlapján, az összetett keresőben.

Ha szemfüles vagy, felfedezhetted a honlapunkon a folyóirat lelőhelyjegyzéket is, amelyben több szempont szerint is kereshetsz: pl. egy adott folyóirat melyik könyvtárunkban található, mely számait találod ott, vagy melyik könyvtárunkban milyen folyóiratok elérhetők. Szóval, ha a neve első ránézésre túlságosan könyvtárosnak látszik is, Te is használd bátran a folyóirat lelőhelyjegyzéket, praktikus infókat találsz itt.

+1 Lehet kapni a könyvtárban koncertjegyet?

Sajnos azt csak az ismert jegypénztárakban és online felületeken,
valamint a szomszédos Kodály Központban… 😉

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑