8-12. századi kódexek a világhálón

Olvasási idő: 3 perc

A Bibliothèque Nationale de France (BnF) és a British Library (BL) 800 középkori kódex digitalizálását és online elérhetővé tételét célzó kétéves programja lassan végéhez közeledik.

A két nagy könyvtár közös projektjét a Polonsky  Alapítvány támogatta.

A 2016-ban indult, „Franciaország–Anglia 700–1200: a Bibliothèque Nationale de France és a British Library középkori kódexei” címet viselő projektben digitalizált 400-400 kéziratos anyag egyedülálló művészeti, történelmi és irodalmi jelentőséggel bír; a válogatás a középkori francia-angol kapcsolatok történetére helyezi a hangsúlyt. A 8. és 12. század között keletkezett manuszkriptumok a késő középkor és a román kor intellektuális teljesítményének reprezentatív darabjai és számos területet lefednek: a gyűjtemény értékes darabjai között megtalálható az 1000 körül keletkezett, gazdagon díszített  Winchesteri Benedikció, az 1140-es évekre datált Chartres-i Biblia, és az 1200 körüli keltezésű angol-katalán Canterbury Zsoltároskönyv.

A Canterbury Zsoltároskönyv ó- és újszövetségi jeleneteit ábrázoló lapja

A törzsanyag történelmi érdemei vitathatatlanok, s emellett a program különleges abban is, ahogy lehetővé tette a kódexek digitalizálását, online hozzáférését, restaurálását, tudományos leírását és népszerűsítését.

A “France-Angleterre 700-1200” című program néhány illusztrációja

A projekt részeként 82 kéziratos anyagot restaurált a BnF, többek között a 11. századi Saint-Denis misekönyvet, mely a Saint-Denis apátságban később kapott kompozit ötvözetű borítólapokat. Több újrakötött műremek került kiállításra a Louvre-ban, illetve lesz megtekinthető 2019 februárig a British Library „Anglo-Saxon Kingdoms: Art, Word, War” című tárlatán. November 5-től 2019. február 10-ig Hrabanus Maurus kivételes életműve  köré Jan Dibbets képzőművész szervez „Make it new” címmel kortárs kiállítást, „A középkor művészetével beszélgetünk” alcímmel.

Digitalizálás és portálok

A program hangsúlyos pontja a kódexek digitalizálása és online elérhetővé tétele francia részről a BnF digitális könyvtárán, a Gallica-n, brit részről pedig a British Library Digitised Manuscripts oldalain keresztül. Emellett november 21-én elindult a BnF “France–Angleterre: manuscrits médiévaux entre 700 et 1200″ nevet viselő portálja, mely az IIIF keretrendszer (International Image Interoperability Framework) és a Mirador képnézegető szoftver segítségével biztosítja a könyvtárakban megőrzött anyagok digitális átjárhatóságát, a közös megjelenést és tartalmi leírást. A Medieval England and France, 700–1200″ pedig a széles nagyközönség részére létrehozott, tematikus tengelyre felfűzött oldal.

A program részeként nemzetközi konferenciát rendeztek a BnF-ben, valamint egy angol és egy francia nyelvű könyv is megjelent a könyvtárak saját kiadásában, melyek 76 oldalon, 80 képben mutatják be a gyűjtemény egy részét.

Együttműködő partnerek

A BnF elnöke, Laurance Engel úgy nyilatkozott, hogy ebben a „Polonsky Alapítvány támogatását élvező ambiciózus projektben – mely két kiváló középkori gyűjteményt kapcsol össze – a BnF és a BL azon szándéka fejeződik ki, hogy a legfejlettebb technológiákat felhasználva tegye mindenki számára elérhetővé felbecsülhetetlen kincseinket, közös örökségünket és történelmünket, melyet együtt adunk tovább.”

A BL részéről Roly Keating kiemelte: „Örömmel dolgoztunk együtt francia kollégáinkkal ebben a lelkesítő projektben, mely azon korszak kódexeinek összegyűjtését tette lehetővé, melyben az Anglia és Franciaország közötti kulturális, politikai és vallási kölcsönhatások kialakultak. A könyvtáraink által megőrzött díszes kódexek valódi túlélői a kornak”.

Dr. Leonard S. Polonsky és Marc Polonsky pedig hangsúlyozták, hogy „a program két könyvtár gazdagságát egyesíti és nyitja meg vonzó, innovatív módon a kutatók és a széles nagyközönség előtt. Alapítványunk büszke arra, hogy a két nemzet történetére évszázadok óta jellemző kulturális kapcsolódást és mély, kölcsönös egymásra hatást továbbörökítő együttműködést támogathatott.”

A programban együttműködő partnerek nyilatkoznak a közös munkáról
(forrás: https://www.youtube.com/watch?v=NEuz_Tzpsn0)

(cikk forrása:
Victor De Sepausy: 800 manuscrits médiévaux, du VIIIe au XIIe siècle, à découvrir en ligne; 2018. november 22.  ActuaLitté — URL: goo.gl/TGLCpN)

Hozzászólások letiltva.

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑