Mi is a Veganuár?
A Veganuary (vagyis vegán január) egy egyesült királyságbeli nonprofit szervezet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy az év egy hónapján, januárban, próbálják ki a vegán életmódot. 2014-ben kezdődött, és azóta 209 országból több mint 580.000 résztvevője van a kezdeményezésnek. A Veganuary naponta küld a feliratkozóknak támogató e-maileket, így segítve őket a vegán hónap sikeres teljesítésében. A cél nem csupán az, hogy növényalapú táplálkozásra álljanak át, hanem az is, hogy kiiktassák a nem vegán ruhák, kozmetikumok és egyéb tárgyak vásárlását.
Miért éri meg nekem?
Az emberek sokféle okból választhatják a részvételt, de akármilyen okból is döntenek mellette, az alábbiak miatt érdemes lehet belevágni!
- Sokkal kisebb lesz az egyéni ökológiai lábnyomod:
Számos kutatás támasztja alá, hogy egyéni szinten is tehetünk érte, hogy kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe, az élővizekbe és a földekbe: ez pedig a repülés és az autózás elkerülése mellett az, ha nem fogyasztunk állati eredetű ételeket. A károsanyag-kibocsátás mellett a földhasználatot is jelentősen csökkenthetjük azzal, ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket: ha egyáltalán nem fogyasztanánk húst és tejtermékeket, egészen pontosan 75%-kal tudnánk csökkenteni a mezőgazdasági célra használt földek mennyiségét!
- Jelentősen javulhat az egészséged:
Az eddigi résztvevők között motiváció terén az egészségesebb életmód dominált, és úgy tűnik, joggal: a 2300 kitöltő közül 1300 tapasztalt egy hónap alatt pozitív egészségügyi változásokat. Ezek között szerepelt a több energia, jobb emésztés, szebb bőr, csökkenő koleszterinszint, csökkenő ízületi fájdalmak, pihentetőbb, minőségibb alvás, és javuló közérzet. Természetesen nem csak anekdotikus példák léteznek rá, hogy a jól összeállított növényi étrend jó hatással van az egészségre, hanem megalapozott tudományos bizonyítékok is.
- Olcsóbb vegánként/vegetáriánusként élni, mint húsfogyasztóként:
A növényi étrend kritikusai gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy a vegán élelmiszerek jóval drágábbak a hagyományosnál. A húsmentesen étkezők száma ennek ellenére világszerte növekszik, ezért az Oxfordi Egyetem is górcső alá vette a témával kapcsolatos termékek árait. A kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy a magasabb jövedelmű országokban a teljes értékű növényi étrend a leginkább megfizethető!
Mit tegyek, ha túl nagy elköteleződést jelentene számomra a Veganuár, de szeretnék tenni az állatokért és a környezetért?
A flexitáriánus étrend azoknak kedvez, akik nem akarnak örökre lemondani a megszokott élvezetekről, de szeretnének ökotudatosabban étkezni. A hatása nem is kicsi: ha Föld teljes lakossága ezt az életmódot követné (pl. Húsmentes Hétfő bevezetése), felére csökkenthetnénk a mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását!
A flexitáriánus étrend neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összeolvadásából jött létre, tehát nem a szigorú szabályok betartásán alapul. Nem zár ki egyetlen összetevőt sem, csupán javaslatot tesz arra, hogy miből érdemes többet, és miből kevesebbet fogyasztanunk, így egyszerűen és lemondások nélkül tehetünk meg mindent – vagy legalábbis elég sokat – a környezetünk védelme érdekében.
Segítség 7 pontban, ha még új vagy
- Tervezd meg a napjaidat: egy hétre előre találd ki nagyjából, mikor és mit fogsz enni, a boltban már ennek megfelelően vásárolj. Mindig legyen otthon vegán nassolnivaló, az átsegíthet a nehéz időszakokon.
- Profitálj a technológiából: rengeteg mobilapplikáció, online receptgyűjtemény vagy éppen vegán étterem áll rendelkezésedre ma már szinte bárhol.
- Haladj kis lépésekkel: ne egyszerre mondj le minden kedvenc húsodról, inkább fokozatosan. Kezdj kis változtatásokkal, akkor később a nagyobb ugrások is könnyebben mennek.
- Nézz szét a spájzban: számos hétköznapi élelmiszer (mogyoró, lencse, bab, rizs, gyümölcs) eleve vegán, ezeket pedig nagy valószínűséggel eddig is etted. Első lépésként ezek adagját növeld a hús fokozatos csökkentése mellett.
- Találd meg a kedvenc fehérjédet: a hús az egyik legfontosabb fehérjeforrás, ezért (is) nagyon nehéz a a pótlása növényi alapú élelmiszerrel. Próbálj ki többfélét (tofu, rizs, borsó, bab), válaszd ki közülük a kedvencedet.
- Ne feledkezz el a B-12 vitaminról: sajnos a B-12 vitamin hiányzik a zöldségekből, gyümölcsökből, pedig nagyon fontos a szervezet számára. Ha máshogy nem, tabletta formájában biztosítanod kell a napi bevitelt.
- Ne aggódj, nem a tej az egyetlen kalciumforrás: a tofu, bab, brokkoli, édesburgonya, növényi alapú joghurt is megteszi.
Hasznos linkek:
(receptek, heti menütervezés, fenntarthatóság)
- https://prove.hu/veganuar-receptek/
- https://streetkitchen.hu/category/green-kitchen/vegan/
- https://streetkitchen.hu/category/green-kitchen/vegetarianus/
- https://veganinja.hu/30-napos-vegan-program-3-heti-etrend-receptek/
- https://www.novenyifeherje.hu/cikkek/10-bunmentes-nassolnivalo-sok-feherjevel-novenyi-alapanyagokbol/
- https://veganblog.hu/utmutato-kezdo-veganoknak-es-novenyi-etrendet-kovetoknek/
- https://corvinusonline.blog.hu/2020/10/26/a_vegan_etrend_lenne_a_fenntarthatosag_kulcsa_hany_liter_viz_kellett_az_ebededhez
- https://www.nestle.hu/media/novenyi-etrend
- https://www.nestle.hu/media/vegan-tevhitek
Forrás: pixabay.com I vegansociety.com I prove.hu I vince.hu
Leave a Reply