Az Európai Dokumentációs Központról

Olvasási idő: 4 perc

E heti cikkünkben a Tudásközpontban található Európai Dokumentációs Központot (EDK) mutatjuk be.

Mik azok az EDK-k?

Az EDK-k hálózatát az Európai Bizottság hívta életre. A bizottság célja, hogy minden európai régióban működjön legalább egy Európai Dokumentációs Központ, és így az unió polgárai számára mindig legyen kézzelfogható közelségben egy hiteles, politikailag semleges, tájékoztató forrásokat elérhetővé tevő intézmény. Jelenleg közel 500 EDK működik a világban. Nem csak az Európai Unióban, hiszen az Unión kívüli államok kutatói, hallgatói számára is fontos az Európai Unió történetének, intézményeinek, működési mechanizmusainak megismerése.

Magyarországon jelenleg 14 EDK működik: Miskolcon, Szegeden, Debrecenben, Békéscsabán, Baján, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron és Pécsett 1-1, Budapesten pedig 5 Központ. Ezek az egységek hálózatként tevékenykednek, azaz az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének támogatása és egy országos koordinátor irányítása mellett, aki összefogja azokat, szervezi a közös konferenciákat, az éves találkozót, valamint a működésüket és tevékenységüket érintő legfontosabb információkat eljuttatja az egyes EDK-hoz. 2005-ben az EDK-k az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének irányítása alatt álló Europe Direct információs hálózat részévé váltak.

A hévízi EDK-találkozó résztvevői

Az EDK-k legfontosabb feladata az európai integráció szakirodalmának gyűjtése, rendszerezése és ezek rendelkezésre bocsátása (kölcsönözhetővé tétele) elsősorban az európai tanulmányok terén kutatási, oktatási és kommunikációs tevékenységet folytató hallgatók, egyetemi oktatók, kutatók és érdeklődő magánemberek számára. Az EDK-k tehát szakreferensek vezetésével működő, európai uniós szakkönyvtárak. Jellemzően olyan felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben működnek, ahol európai uniós képzés, az Európai Unióhoz valamilyen módon szorosan kötődő kutatás folyik.  A dokumentumok és információforrások gyűjtésével, rendszerezésével, valamint a szaktájékoztatói tevékenységgel az EDK-k így hozzájárulnak ahhoz, hogy a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben újabb és újabb tudományos eredmények születhessenek.

A pécsi Európai Dokumentációs Központ

Szabadon elvihető kiadványok az EDK-ban

A Tudásközpont 3. emeletén megtalálható, fizikailag jól elkülönített gyűjteményünk egyik részét az Európai Unió Kiadóhivatala által publikált, (főként) angol és magyar nyelven megjelent statisztikák, jelentések, ismeretterjesztő füzetek, az Európai Unió intézményeit, működését és történetét ismertető periodikák, segédkönyvek képezik. Ezek díjmentesen, postai úton (az Európai Bizottság ajándékaként) kerülnek a központunkba, amikből szabadon elvihető példányokat is rendelkezésre bocsátunk az idelátogatóknak.

Számos uniós anyag között lehet válogatni

Emellett az ezen az oldalon regisztrált EDK-k – ugyancsak díjmentesen – rendelhetnek további EU-s kiadványokat. Az oldal egyben fontos adatbázisként is funkcionál, hiszen a kiadványok többsége (takarékossági okokból) már csak elektronikus formában jelenhet meg.

A gyűjtemény másik – értékében és mennyiségében is releváns – részét azok az Európai Unióval foglalkozó szakkönyvek és folyóiratok adják, melyeket az EDK a könyvtárunk által biztosított pénzügyi keretből vásárol. Megalapozott kutatói igények felmerülése esetén az EDK szívesen fogad olvasói beszerzési javaslatokat is, hogy az olvasói igényekhez tudja igazítani a beszerzési politikáját. A pécsi EDK törekszik a teljes magyar szakirodalom reprezentálására, de ezen kívül azt is figyelembe veszi, hogy az olvasók a legfontosabb és legújabb külföldi szakirodalomból is tudjanak válogatni.

Milyen szolgáltatások igényelhetők az EDK-ban?

A Dokumentációs Központ szolgáltatásai között első helyen az unióval kapcsolatos személyes és online szaktájékoztatás szerepel. Ide tartozik még természetesen a hagyományos könyvtári kölcsönzés is. Az Európai Dokumentációs Központ olvasóteremként is funkcionál, magyar és külföldi hallgatók is előszeretettel használják. A teremben hozzáférhető a HVG ORAC gondozásában összeállított (a könyvtár által előfizetett) Jogkódex adatbázis. A kihelyezett számítógépeken joganyagok jogszabályi változásokkal, törvényjavaslatok, jogesetek, jogi szakcikkek, az EU-jogkódex, iratminták, kommentárok és fogalomtár is megtalálhatók. Belépésről, hozzáférhetőségről a 3. emeleti kölcsönzőpultnál lehet érdeklődni.

Még több információ az EDK-ról

Facebook-oldalunkon az Európai Unió és Magyarország viszonyát érintő, legfrissebb híreket folyamatosan szemlézve rendszeres kapcsolatot igyekszünk kiépíteni az oldalt kedvelők és az unióról az interneten is hiteles tájékoztatást nyújtó honlapok között. Segítséget nyújtunk az érdeklődőknek abban, hogy hiteles forrásból értesüljenek az Európai Unióval kapcsolatos témákban.

Elérhetőségeink

Az EDK a Tudásközpont 3. emeletén található. Egyszerre 10 dokumentum kölcsönözhető 1 hónapig. Szaktájékoztatásra előzetes egyeztetés alapján van mód Szilágyi Mariann szakreferensnél a 72 / 501-599 / 28051-es melléken vagy e-mailben. Az EDK hétfőtől szombatig 8.00-20.00 között, vasárnap pedig 10.00-18.00 között van nyitva. Minden más felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk a 72 / 501-599 / 28051-es melléken.

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑