Biblio-bringa, könyvbot, teker-téka és utcakönyvek

Olvasási idő: 3 perc

 

Világszerte sokasodnak a könyv, az olvasás és a könyvtár szerepét, működését újragondoló kezdeményezések. A francia nyelvű sajtóból szemléztünk.

Az elgondolásokban közös, hogy a legújabb technológiákat, a környezetbarát szemléletet, a társadalmi felelősségvállalást, a szolgáltatásélményt és a városi közösségépítést gyúrják össze közösségi finanszírozású, innovatív projektekbe.

1. Biblio-bringa (Biblio-bike)

A pekingi építész- és design-műhely, a Luo Yujie Studio újrahasznosított kerékpárokból alkotta meg a környezetbarát „biblio-bringát”. A projekt azon kezdeményezések sorába illeszkedik, melyek szeretnék az irodalmat közelebb vinni az emberekhez. A bringához nemcsak használaton kívüli kerékpárokat használtak fel, de egyéb, városi környezetben keletkezett ipari fémhulladékot is. A szárnyak 3 emeletes polcrendszert rejtenek, tele ifjúsági könyvekkel. A gyerekek a fémbogárba kuckózva lapozgathatják a választott könyveket, melyek magánadományokból származnak. Luo Yujie stúdióvezető szerint „meg kell őriznünk a reményt, a szemetet kinccsé alakítani, gondját viselni a városnak és a Földnek”.

 2. Könyvbot (Book Bot)

 A kaliforniai Mountain View közkönyvtára kísérleti projektet indított, mely a Book Bot névre hallgat. A könyvrobot a környéken lakók által kölcsönzött könyveket és dokumentumokat segít visszajuttatni a könyvtárba; kiszállításra egyelőre nem vállalkozik. A projekt a Google Area 120 kísérleti műhelyében született meg és nem véletlenül a Google központi telephelyén kezdte el az utcákat róni.  Christian Bersch projektvezető szerint „egyelőre megnézzük meg, hogyan működik és milyen problémákat vet fel – ez még csak a kísérleti fázis.” A robot 9 hónapig, heti egy napon, csütörtökön jár körbe délután 1 és este 8 óra között. A napnyugta utáni közlekedését fényszórók segítik, esőben, fagyban nem áll szolgálatba.

Az első 6 hónapban személyes- majd távfelügyelet alatt tevékenykedik majd, hogy a tervezett működés folyamatosan biztosított legyen és figyelemmel tudják kísérni az emberek reakcióját. A szerkezet az Old Mountain View városnegyedet szolgálja ki első körben, végsebessége 7,2 km/óra, és ingyenesen, online rendelhető meg. A felhasználó az igénylést követően SMS-ben értesül a járat érkezéséről. A robot hátsó csomagtartójában mérettől függően 5-10 dokumentum helyezhető el. A könyvtárba visszatérve a Könyvbotot a könyvtáros kipakolja, ami aztán újra útnak indul. Egy helyi lakost, Mary Campione-t kérdezték az utcán kószáló Book Bot-ról, aki azt mondta, hogy „technológiai központban élünk, önvezető autók és éttermi robotok között, szóval nem nagyon lepődtünk meg rajta.”

3. Teker-téka (Bibliambule)

Amandine Lagut álmodta meg 2014-ben azt a háromkerekű elektromos biciklit, melyből pillanatok alatt egy 7 függőágyból álló pihenő- olvasó- és találkozóhely alakítható ki. Az alapötlet az volt, hogy hozzuk ki a könyveket a hagyományos könyvtári terekből egy mindenki számára nyitott közösségi térbe, ahol szabadon hozzáférhetőek. A projekt közösségi finanszírozással jött létre; első változatában padokat és grillezőhelyet foglalt magában és a Cheminambule nevet viselte:

A megvalósítás Amandine Lagut és Charlotte Thon nevéhez fűződik, akik Párizsban tanultak design-tervezést és olyan projektet kerestek,  „ami a mikroépítészethez kötődik és aminek a városi tér visszahódításához van köze”. 2013 telén a Cheminambule jól vizsgázott: a zord időjárás ellenére is biztosította a jó hangulatot és a városlakók egymásra találását.

Következő tavasszal nyíló virág formára tervezték át és nyugágyakkal szerelték fel. A könyvek ötlete később jött és  közösségi finanszírozással tudott megvalósulni. Amandine alapötlete az volt, hogy “szabadítsuk ki a könyveket a könyvtárak elbizonytalanító és sérthetetlen tereiből”. A Bibliambule-t városi önkormányzatok és egyetemek is hívják a rendezvényeikre, és néha különleges kívánságokat is megfogalmaznak: volt, ahol a nyári fesztiválszezon idejére önkiszolgáló kávé-és tea-automatával kérték felszerelni a tékákat.  A tervezők újabb és újabb  modellekben gondolkoznak; egy új Bibliambule 12 ezer euróba kerül, napi bérlése 300 eurótól, hétvégi bérlése 500 eurótól indul. A modellekkel facebook-on is meg lehet ismerkedni.

4. Utcakönyvek hajléktalanoknak (Streetbooks)

Az olvasás megszerettetésén túl a 2011-ben Oregon államban indított Streetbooks azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hajléktanok számára teszi lehetővé a könyvekhez való hozzáférést. A könyveket védőtasakban, aláírás ellenében adják át, lefényképezve a kölcsönzőket a választott művel. A kezdeményezés első szakaszában sokan attól tartottak, hogy a könyveknek nyomuk veszik. A gyakorlat ezt megcáfolta, az ötletgazda weboldalán ez olvasható: „ négy évvel az indulás után az a tapasztalat, hogy a könyvek visszakerülnek, mert az olvasók úgy gondolkodnak: képtelenek lennénk nem visszahozni azokat”.  A Streetbooks nonprofit szervezet, munkájuk Twitteren követhető.

 Források:

 Découvrez cette nouvelle biblio-bike, écolo et en forme de coccinelle

Après les bibliobus, voici les book bots !

Réenchanter le quotidien : la Bibliambule, fantastique bibliothèque mobile

Le top 5 des bibliothèques à vélo ou biblio-bike – au choix

Leave a Reply

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑