8+1 ok, hogy nyáron se szakadj el a könyvtártól!

A nyári programdömpingben érdemes néha megállni, és adni egy csendes pihenőnapot magunknak. Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont nyáron is idegenvezetéssel, könyvtártúrákkal, képzésekkel, és mindenekelőtt új könyvekkel vár minden hűsölni, olvasni és feltöltődni vágyót könyvtári egységeibe!

Mielőtt elindulsz, vess egy pillantást nyári nyitvatartásunkra! Ha pedig a legforróbb napokon a lakásból is nehéz kilépni, böngéssz online, jelentkezz, iratkozz fel programjainkra, hírleveleinkre! Nézzük, mit ajánlunk a nyárra!

1. Ismerkedés a Klimo Könyvtárral

A hajdani püspöki könyvtárat 1774-ben alapította Klimo György pécsi püspök, s ez a különleges gyűjtemény volt Magyarország első nyilvános bibliotékája. A püspöki palotából báró Négyesy Szepesy Ignác püspök költöztette át a könyvtárat az akkori Kisiskola, ma Szepesy utcába, melynek 1-3 számú épületében könyvtáros munkatársaink szakavatott múzeumi idegenvezetéssel várnak hétfőtől csütörtökig 9.00, 10.00, 11.00 órakor és 13.00, 14.00, 15.00 órakor; péntekenként 9.00, 10.00, 11.00 órakor, szombatonként pedig 9.00-15.00 között óránként. Beléphetsz a legszebb egészbőr-kötéses aranyozott gerincű kötetek világába, az Aranyterembe, a pergamenkötésű könyveknek helyet adó Hártyaterembe, és megismerkedhetsz a korabeli kanonoki és polgári személyek hagyatékát őrző Szepesy-terem könyvritkaságaival. Sőt, a Klimo Könyvtárral együtt most megtekintheted a „Forradalom, színház, sajtó. Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén?” című időszaki kiállításunkat is, melynek anyagát Kelemen József pécsi kanonok aprónyomtatvány-gyűjteményéből állítottunk össze, s melynek során korabeli színlapokon, plakátokon, röplapokon és újságokon keresztül betekintést nyerhetsz Pécs 1848/49-es történetébe, sajtójába és a város színházi életébe.

Családokat, baráti társaságokat is szeretettel várunk kultúraőrző, múltidéző sétánkra! Ha a fentiektől eltérő időpontban érkeznél, kérjük, előzetesen jelentkezz be e-mail-en, vagy a 72/501-600/22651-es számon!

Klimo Könyvtár (Fotó: Gergely Zsuzsanna)
Klimo Könyvtár (Fotó: Gergely Zsuzsanna)

2. A Tudásközpont bejárása

Tudtad, hogy a Tudásközpont épületének egy teljes föld alatti szintjén 600 ezer dokumentum várakozik a raktári polcokon? Hogy a Kaptár falát 52 ezer Zsolnay kerámialap borítja? Hogy 380 számítógép biztosítja a szolgáltatások zavartalanságát, és az északi oldal üvegtábláinak marástechnikája a könyveket védi a direkt fénytől? Ha szeretnéd jobban megismerni a két könyvtári egységünknek is helyet adó, építészetileg is egyedi épületet, gyere el ingyenes, vezetett túráinkra! Elmondjuk, mit-hol találsz a könyvtári terekben, hogyan kereshetsz online katalógusunkban, és ha irataidat magaddal hozod, a beiratkozást is megejtheted egy, a forró nyári napok közé beékelt hűvös, pihentető, elmélyedős könyvtári délelőttön/délutánon, melyen az ebédről sem kell gondoskodnod. Túránkra itt jelentkezhetsz.

Tudásközpont (Fotó: Cseri László)
Tudásközpont (Fotó: Cseri László)

3. „Ha-lesz-időm-elolvasom-végre” könyvek

Mindannyian tolunk magunk előtt egy rakás könyvet, amit időtlen idők óta elolvasni tervezünk. Mi lenne, ha azt mondanánk, olvasd el MOST, a nyári szabadságod alatt? Gondolj a hobbidra is, képezd magad tovább benne! Ha a kertészkedés, a lakberendezés, a bicikliszerelés, az akvarisztika, a titkosírás, a divat története érdekel, esetleg bográcsreceptekre, vagy az Illustrator tudnivalóira vagy kíváncsi, az alkalmazott tudományok és a számítástechnika 2. emeleti polcain biztosan megtalálod a téged érdeklő könyvet. Böngészd ki otthon, kölcsönözd ki személyesen; máris kezdheted a keresést.

4. Útikönyvek és térképek

Sokszor előfordul, hogy a rengeteg úti holmi összeválogatása közben elfeledkezünk a legfontosabbról, s már a vonaton/repülőn ülve jut eszünkbe, hogy egy jó kis útikönyv, vagy várostérkép nyári szabadságunk hasznos kísérője lehetett volna. Készülj tudatosan, hangolódj rá jó előre a vakációra! Online katalógusunkban rákereshetsz a téged érdeklő könyvre, a jobb oldali státuszadatoknál pedig ellenőrizheted, van-e belőle kölcsönözhető példány. Tipp: ha éppen nincs, kérj rá előjegyzést, e-mailben értesítünk, ha a könyv visszaérkezett hozzánk!

Egy útikönyv rekordja a katalógusban
Egy útikönyv rekordja a katalógusban!

5. E-bookok minden mennyiségben, minden tudományterületen

Ha inkább az otthoni kanapédról olvasgatnál, biztosan találsz kedvedre való tudományos tartalmat a MERSZ-ben (Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás), vagyis az Akadémiai Kiadó elektronikusan kiadott műveinek gyűjteményében.

Ha a nyelvtudásodat frissítenéd, ajánljuk ugyanezen kiadó szótárait, ha pedig az új félévre készülnél elő, a Typotex Interkönyv adatbázisában több mint 500, elsősorban a felsőoktatásban használt magyar nyelvű tankönyvet, szakkönyvet és jegyzetet érhetsz el “pdf” formátumban a matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, orvostudomány, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet és menedzsment tárgykörében.

Az angol nyelvű e-könyvcsomagokat pedig itt gyűjtöttük össze neked.

E-könyv & Kávé (Forrás: Pixabay.com)
E-könyv & Kávé (Forrás: Pixabay.com)

6. Ünnepnaplap-előjegyzés őszi-téli évfordulókra

Van egy különleges ajánlatunk számodra: kikeressük és bedigitalizáljuk az általad kért dátum (születésnap, házassági évforduló, stb.) szerinti, rendelkezésünkre álló napilap/folyóirat kért oldalait és előre egyeztetett méretben, kétoldalas formában, „újságszerűen”, kinyomtatjuk, majd kötészeti műhelyünkben véglegesre „design”-oljuk az Ünnepnaplapot, az obligát bor-bonbont helyettesítő egyedi és személyre szóló ajándékot! Az igénylőlapot már most is elküldheted, de kérjük, szeptember 15-i teljesítésnél korábbit ne írj, mi is pihenünk!

Ünnepnaplapos címlapok
Ünnepnaplap-os címlapok

7. Biblioterápiás csoport szeptembertől

„A gyerekek nem a tündérmesékből tudják meg, hogy a sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy a sárkányok léteznek. A tündérmesékből azt tanulják meg, hogy le lehet őket győzni.”(C. K. Chesterton)

Ha a saját sárkányaid ellen te is felvennéd a harcot, jelentkezz válogatott olvasmányokat feldolgozó, ősztől induló, terapeuta által vezetett biblioterápiás foglalkozásainkra, melyet – megfelelő számú érdeklődő esetén – egyetemista csoportoknak és doktoranduszoknak indítunk ősztől!

8. Publikálni készülsz? Segítünk formába önteni!

Nem szeretnénk ünneprontók lenni, de Ovidius szép szavával élve „már halk léptekkel közeleg felénk” az új tanév dolgozataival, beadandóival, szakdolgozat-írással. Van számodra egy ajánlatunk: feltárjuk előtted a formai követelmények, a szerkesztési tudnivalók, a hivatkozási- és idézési szabályok, a tartalomjegyzék- és bibliográfia-összeállítás, a lábjegyzetelés csínját-bínját, ha időben bejelentkezel könyvtári tréningükre. Tehermentesítsd magad jó előre, szerezz gyakorlati tudást, mire az erőpróbákra “élesben” sor kerül!

8+1. Hírlevél

Hírleveleink könyvtári rendezvényekről, szolgáltatásokról, újdonságokról, adatbázisokról, publikálási lehetőségekről adnak hírt folyamatosan. Ha a cikkben szereplő és még annál is újabb lehetőségekről nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel rájuk! Köszöntünk könyvtári közösségünkben!

Hírek, amik elérnek hozzád... ha akarod!
Hírek, amik elérnek hozzád

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

hu_HUMagyar
en_GBEnglish (UK) hu_HUMagyar